Ispiši ovu stranicu
Subota, 12 Listopad 2019 19:17

160 godina od potonuća ratnog broda Triton u akvatoriju Lokruma

S obilježavanja jedne od obljetnica S obilježavanja jedne od obljetnica Foto: JU Rezervat Lokrum

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, u suorganizaciji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, obilježava 160 godina od eksplozije i potonuća 9. svibnja 1859. godine ratnog broda „Triton“ Austro-Ugarske, koji je bio usidren u akvatoriju otoka Lokruma u misiji mira.

U ovoj pomorskoj tragediji poginulo je 87 mornara svih nacionalnosti, zemalja koje su bile u sastavu Austro-Ugarske, među kojima i veliki broj naših sunarodnjaka.

Hrvatsko - austrijsko društvo Dubrovnik od 1999. godine obilježava obljetnice potonuća ovog ratnog broda i to svakih deset godina, pa su obljetnice obilježene 1999. i 2009. godine, uz prisustva veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, vojnih izaslanika Ministarstva obrane Republike Austrije, vojnih izaslanika Ministarstva obrane i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Dubrovačke biskupije, članova ovog Društva i građana, uz suorganizaciju i potporu Javne ustanove Rezervat Lokrum.

Hrvatsko - austrijsko društvo Dubrovnik 1999. godine potaknulo i organiziralo obnovu Križa na otoku Lokrumu iz 1859. godine podignutog u spomen na poginule mornare, uz potporu Ministarstva obrane Republike Austrije, Dubrovačko - neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Dolazak Maksimilijana I. Habsburškog na otok Lokrum, vezan je za potonuće ratnog broda „Triton“ i pogibiju 87 mornara, u spomen na koju pomorsku tragediju je organizirano i ovo obilježavanje na Lokrumu i u Dubrovniku.

Program obilježavanja započinje polaskom broda Javne ustanove Rezervat Lokrum u ponedjeljak u 12 sati iz Gradske luke, sa zaustavljanjem na mjestu potonuća broda „Triton“ uz bacanje vijenaca u more, te potom nastavak brodom do pristaništa u Portoču i pješice do spomenika Križa, gdje će uz kratki povijesni podsjetnik o ovom događaju dr.sc.Vinicija Lupisa, biti položeni vijenci na spomenik. Na isti način osiguran je povratak u Gradsku luku, s polaskom broda Javne ustanove Rezervat Lokrum s pristaništa u Portoču u 14 sati.

Obilježavanju ove obljetnice pridružilo se i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, koje u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum i Hrvatsko - austrijskim društvom Dubrovnik, organizira Koncert poznatog čembalista i orguljaša Pavla Mašića, na obnovljenom harmoniju Sharlotte von Habsburg, supruge Maksimilijana I. Habsburškog, koji se izvorno nalazio u njihovom ljetnikovcu na Lokrumu, i to u prostoru Biskupske palače u povijesnoj jezgri Dubrovnika, istog dana u ponedjeljak, s početkom u 18 sati.

DPP