Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Listopad 2019 20:29

Američki crv je dobar za lov jadranskih riba

Piše:

Naši sportsko - rekreativni ribolovci sve češće kupuju umjesto da sami pribavljaju mamce. Između ostalog i zbog sve bolje i jeftinije ponude uvoznih crva među kojima se širinom primjene ističe američki crv (Glycera dibranchiata), koga pohlepno uzima većina sitnijih i srednjih morskih riba, zbog čega je on u svijetu jedan od najkorištenijih crva za morsko udičarenje.

Radi se o čekinjastom kolutićavcu koji može narasti do 37 dužine i centimetar promjera. Na tržište najčešće dolazi u dužinama između 6 i 8 te 15 i 20 cm, što su i najprimjerenije mjere za nadijevanje cijelih crva u lovu srednjih te krupnih jadranskih riba.
amcrv 1Boja američkog crva ovisi o njegovoj starosti. Mlađi su svjetliji, inače svi crvenosmeđe boje s raznobojnim odsjajem i svjetlijim trbuhom. Na udici se dobro drži jer su mu tijelo i posebno opna dosta čvrsti, znatno žilaviji nego kod korejskog i ostalih sličnih crva koji se najviše koriste kao mamac pa bolje od njih podnosi i jake trzaje. Od njih, također, ime više krvi, koja mu je mirisna i gusta te slična ljudskoj. Zbog gustoće i količine probodeni crv vrlo dugo krvari i tako privlači ribe. Osim toga, crv je vrlo sklizak i aktivan na udici.

Američkog crva jedu praktično sve jadranske ribe pa se može koristiti u lovu ometcem, bulentinom, čak i pendulom, potezcem. Zbog žilavosti bolje nego ostali kupovni crvi podnosi veće trzaje pri odbačaju pa je posebno pogodan za „surfcasting“. Učinkoviti je u svim godišnjim dobima, ali najbolje rezultate daje tijekom jeseni i zime, osobito u lovu brancina, smuduta, posebno dobro u zamućenim vodama ušća te u valovitom i moru u pokretu.

Osim brancina, od najcjenjenijih priobalnih riba ovog crva će osobito rado napasti ovrata, pagar, fratar, ovčica, sarak, ali i kavala, arbun… Osim tih pridnenih, njime se više nego uspješno love i ribe gornjih slojeva mora, poput kantora, bukve, širuna... Za takav ribolov ne mora se koristiti živi i cijeli crv. Posve je dobar i uginuli, izrezan na komade. Takav je dobar i u lovu cipola te trlja.

Kao ni ostali, američki crvi na naše tržište ne dolazi iz postojbine, nego iz Francuske i Italije, gdje ih uzgajaju. Takvi su kvalitetniji od uvezenih iz Amerike ili Azije, koji mogu biti higijenski neispravni. U prodaji je najčešće u kartonskoj kutija s grudvicama papirne mase ili humusa 5 do 10 komada težine oko 25 grama. Postoji i „jumbo“, pakiranje samo najkrupnijih crva.

Američki crv je najučinkovitiji živ. Da bi takav ostao što duže i na udici, nadijevati ga je najbolje što tanjom specijalnom iglom, obvezno tako da se ona uvede kroz usta, a izvede malo poviše kraja repa kako bi on visio ispod udice i lelujanjem dodatno provocirao ribe. Pri mamčenju treba biti vrlo oprezan kako bi se izbjeglo probijanje opne crva i njegovo krvarenje prije nego se stavi u more. Preporučuje se nadijevanje na udice dugog tijela.

Nadijevati se može i u dijelovima, također najbolje pomoću igle. Nikako se ne smije rezati škarama ili kojom drugom oštricom jer će odmah izgubiti svu krv. Mjesto gdje se želi podijeliti treba „masirati“, valjati između kažiprsta i palca sve dok ne postane vrlo tanko i na kraju se razdvoji. Nakon toga razdvojene krajeve treba lagano pritiskati kako ne bi ispuštali krv.

S ovim crvom treba biti oprezan jer u ustima ima skrivene, u normalnim situacijama nevidljive čeljusti sa četiri zuba čiji ugriz može biti veoma bolan. Kad se osjeti ugrožen - grize, iz usta izbaci svojevrstan „produžetak“ na čijem su kraju četiri vrlo oštra zuba u obliku kandže.
Američki crv je vrlo osjetljiv na temperaturu na kojoj se drži. Najduže živim može se održati do 8 dana na temperaturi između 4 i 6 stupnjeva. Na samo dva stupnja nižim ili višim od navedenih poživjet će do 4 dana, dok na temperaturama ispod 2 i preko 9 stupnjeva Celzijevih ugiba već nakon jednog ili dva dana. Zato ga je najbolje čuvati i u ribolov nositi u hladnjaku. Izvan hladnjaka, ali u vlažnom originalnom pakiranju i na sjenovitom mjestu podnosi i više temperature te može poživjeti dva do tri dana.

Uginuli američki crv se mogu zamrznuti, ali i usoliti na isti način kao i ostali crvi i tako čuvati vrlo dugo do upotrebe.