lausnekretninebanner

Četvrtak, 10 Listopad 2019 14:24

HNS prijeti zbog plaća prosvjetarima, Branko Bačić o prijevremenim izborima: I to je moguće

Piše:

Još jučer je šef HNS-a Ivan Vrdoljak najavio izlazak HNS-a iz koalicije s HDZ-om ukoliko Vlada ne udovolji zahtjevima sindikata o povećanju koeficijenata učiteljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama. Poruku su HNS-ovci HDZ-u poslali sinoć nedolaskom na sastanak predstavnika koalicije.

Nakon što su iz HNS-a premijeru Andreju Plenkoviću uputili jasnu poruku prema kojoj HNS-a neće podržati proračun ukoliko Vlada učiteljima ne poveća plaće, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je jasno potvrdio kako su prijevremeni izbori ipak mogući.

- Pa i to je mogućnost, da. Prije svega, naš cilj jest stabilnost Republike Hrvatske i mi u HDZ-u nismo pobornici izvanrednih situacija, pa ni izvanrednih izbora. Učinili smo sve u ove tri godine da tu stabilnost i održimo te da ona producira rast BDP-a, plaća, mirovina, da se stabiliziraju svi najvažniji sustavi u Hrvatskoj. Naša je želja bila stabilna Hrvatska u političkom smislu, pa će onda iz te političke stabilnosti kroz kvalitetan rad Vlade i kroz reforme biti stabilna i bolja gospodarska situacija, koja će omogućiti bolji život građana. Ako to ne može, mi smo otvoreni. Pred nama su predsjednički izbori i tu bi bila specifična situacija da se poklope i predsjednički i parlamentarni izbori, ali, kažem, ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati. - rekao je Bačić.

Odgovorio je i na pitanje hoće li kako bi se prijevremeni parlamentarni izbori ipak izbjegli, HDZ na kraju ipak popustiti zahtjevima HNS-a.

-Nije bitno bi li mi popustili prema HNS-u ili sindikatima, na Vladi postoji odgovornost za funkcioniranje cjelokupnog sustava u Republici Hrvatskoj, i pravosuđa i uprave i cijelog sustava. Prijedlogom Vlade od četiri posto napravljen je ogroman iskorak i na neki način nepravda prema ostalima, a ako nema razgovora, drugog načina nema. Ako ustraju svi, onda nam ostaju izbori. Nemamo namjeru zbog izjave i stava HNS-a mijenjati Vladin stav prema sindikatima, držimo da je ovo odnos Vlade i sindikata, a ne HDZ-a i HNS-a. Naš razgovor s HNS-om nije iz straha, nego ćemo razgovarati s njima i pokušati ih uvjeriti da je ovo što je Vlada napravila maksimum. Vlada mora djelovati zajednički, ako toga zajedništva nema, postoje alati kako da se riješi. - kazao je Bačić, izbjegavši odgovoriti može li HDZ bez HNS-a do 76 potrebnih ruku u Saboru.

- U ovom trenutku ne razmišljamo o nikakvom preslagivanju. Primjerice, Pupovac se zalagao za daljnji razgovor, razumije poziciju Vlade i učitelja i nastavnika, ali je ostao uz predsjednika Vlade. Nećemo nogama i rukama nastojati ostati na vlasti, držimo da vodimo Hrvatsku u pravom smjeru i na tom tragu ćemo ostati ustrajni. Nećemo zbog 3 mjeseca ostanka na vlasti izgubiti kredibilitet koji je ova Vlada stekla. - kazao je Bačić.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020