Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 09 Listopad 2019 16:11

Štrajk u školama! Brčić: Ako je dijete došlo u školu, škola ga je dužna primiti

Piše:
Dživo Brčić Dživo Brčić

Učitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama u četvrtak će stupiti u štrajk. Naime, tijekom drugog kruga mirenja sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu povećanja koeficijenata složenosti poslova te su potvrdili sutrašnje stupanje u štrajk. I dok će članovi sindikata u osnovnim i srednjim školama sutra cijeli dan provesti u štrajku, u osnovnim školama bit će organizirano čuvanje manje djece kao i djece s poteškoćama u razvoju, ukoliko ih nema tko čuvati. Srednjoškolci po svoj prilici neće sutra imati nastavu. Sindikati također poručuju da su nastavu dužni organizirati ravnatelji koji će odlučiti hoće li pozvati djecu u školu ili ne.

Kad je u pitanju neki vid organiziranja nastave učenicima osnovnih škola, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić ističe kako su škole dužne organizirati nastavu.

- Škole su dužne organizirati nastavu i ako je dijete došlo u školu, škola ga je dužna primiti i osigurati nastavu ili neki vid programa, premda se ide u štrajk. Roditelji su također dužni poslati djecu u školu, ukoliko se ne radi o opravdanom izostanku djeteta ili bolesti, a škola će djeci osigurati adekvatan boravak u svojoj ustanovi. - kazao je Brčić.

I dok resorni gradski pročelnik Brčić ističe kako su škole dužne organizirati boravak djece u ustanovama i za vrijeme štrajka, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja za Dubrovačko – neretvansku županiju Katija Tarocco, ističe kako nastave u većini osnovnih škola neće biti.

- Što se tiče štrajka i načina njegove provedbe, sutra su svi učitelji, članovi sindikata u štrajku, a o ostalim danima, odnosno nastavku štrajka u petak, znat ćemo naknadno. Sad je najvažnije da smo uvidjeli gdje nas je to na ljestvici prioriteta svrstala Vlada, a sindikati su zaista tijekom pregovora napravili sve kako bi se poboljšao status učitelja, profesora i učenika, kao i kvaliteta obrazovnog sustava. Medicinske sestre su uspjele u svojim zahtjevima, a obrazovanje izgleda nije nikome ni potrebno ni bitno i sad je sve na nama ljudima pa pozivam profesore i učitelje osnovnih i srednjih škola da svaki kao pojedinac napravi nešto za sebe, odnosno da se odazove štrajku, iako je štrajk ono za čim smo zadnjim posegnuli, ali očito nam je štrajk jedino što nam je preostalo. - kazala je povjerenica Sindikata hrvatskih učitelj aza Dubrovačko-neretvansku županiju

- Iskoristi ću ovu priliku i zamoliti roditelje za razumijevanje, djeca su nam svima i kao roditeljima i kao učiteljima najvažnija i molim roditelje da razumiju zašto njihova djeca sutra neće imati nastavu već će u školama biti samo organizirano njihovo čuvanje dok roditelji rade. Molim roditelje da nas razumiju i podrže. - rekla je povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja za Dubrovačko-neretvansku županiju Katija Tarocco.

Da će se sutra štrajkati u svim osnovnim i srednjim školama Dubrovačko - neretvanske županije, potvrdila je i županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Dana Svaguša.

- U svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj sutra će se štrajkati pa tako i u školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Štrajk će se u našoj županiji najvjerojatnije nastaviti i u petak, a o daljnjim aktivnostima ćemo na vrijeme obavijestiti javnost. Kad je u pitanju organiziranje nastave, poslodavac ne smije vršiti pritisak na zaposlenike koji će se ujutro u zbornicama odazvati zboru radnika te se svojim potpisom izjasniti da su u štrajku jer zaposlenici imaju zakonsku zaštitu sudjelovanja u štrajku. - kazala je Svaguša.

Osnovne škole moraju organizirati čuvanje manje djece te djece s posebnim potrebama čiji roditelji rade to pravilo ne vrijedi i za srednje škole pa je za očekivati da će djeca ujutro po dolasku na nastavu biti puštena svojim domovima. Inače, do kraja nastave tijekom jutrošnje smjene dubrovački srednjoškolci nisu dobili naputak hoće li sutra dolaziti na nastavu ili ne.

I dok roditelji ne znaju hoće li sutra svoje školarce poslati u školu, resorna ministrica Blaženka Divjak i roditelje i učenike moli za strpljenje te poručuje kako su ravnatelji dobili naputke što i kako dalje.
- Vrata škole moraju biti otvorena, mora se osigurati odgojno-obrazovni rad ili neki drugi rad u školama. Ravnatelji moraju na web stranicama objaviti detaljne upute, pogotovo o specifičnim pitanjima, kao i kontakt osobe kojima se učenici i roditelji mogu obratiti sa pitanjima. Molim za strpljenje i razumijevanje. - poručuje Divjak.