lausnekretninebanner

Petak, 04 Listopad 2019 20:36

Grad Dubrovnik najbolji je hrvatski Smart City grad

Grad Dubrovnik dobitnik je nagrade za najbolji grad u kategoriji Smart City. Radi se o već tradicionalnom natjecanju „Najbolji grad“ koje provodi portal gradonacelnik.hr u suradnji s medijskom kućom Hanza media i agencijom Ipsos Puls.

Proglašenje i dodjela priznanja „Najbolji grad 2019.“ održana je u petak u Šibeniku, a priznanje za 1. mjesto u kategoriji najbolji Smart City grad u Hrvatskoj primio je gradonačelnik Mato Franković.

Prošlogodišnji pobjednik među velikim gradovima u kategoriji kvalitete života, Grad Dubrovnik je u Šibeniku branio navedenu titulu, a ove godine nominiran je i u trećoj kategoriji – gospodarstvu. U nizu parametara koji su korišteni u izračunu temeljem kojega su finalisti birani, stoji u obrazloženju organizatora natjecanja, kod Dubrovnika se ističe rast broja poduzetnika, potpore poduzetništvu, visoke naknade za novorođenčad, trend doseljavanja stanovništva, ulaganje u sport, briga o mladima i umirovljenicima, uvođenje potpune digitalizacije, POS stanogradnja i mnogi drugi.

Priznanje za najbolji grad u kategoriji Pametnog grada Dubrovnik je opravdao brojnim projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja, a usmjerenim ka povećanju kvalitete života svojih građana, ali i osiguravanju najboljeg doživljaja destinacije posjetiteljima.

Jedan od najvećih takvih projekata svakako je u svijetu jedinstveni i 3,2 milijuna kuna vrijedan sustav pametnog parkinga, koji je pokrenut u srpnju. U okviru sustava na sva parkirališna mjesta postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na najsuvremeniju NB-IoT mrežu.

Osim toga, aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume, kako bi posjetitelji prilagodili vrijeme obilaska grada u vrijeme manje gužve. Stanje u prometu na šest frekventnih lokacija moguće je pratiti na internetu putem web kamera na prometnicama.

Nedavno je predstavljen i najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, a zainteresiranoj javnosti dostupan je na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Naime, za ovaj sustav Grad Dubrovnik je već dobitnik priznanja za najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad dodijeljeno na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day.

Sve navedeno, ali i brojna druga rješenja poput pokretanja potpune digitalizacije radnih procesa gradske uprave, pozicioniraju Dubrovnik kao predvodnika u primjeni modela Smart City koncepta i dio su šire vizije grada koji svoju budućnost temelji na održivom razvoju.

Grad Dubrovnik

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250