lausnekretninebanner

Petak, 04 Listopad 2019 20:30

Nikoga zapravo ne zanima čime će se baviti Dube Šuica

Piše:

Gotovo trosatno saslušanje Dubravke Šuice jučer pred odborom za ustavna pitanja te odborom za rad i socijalna pitanja Europskog parlamenta, zapravo je bilo čista formalnost, a od 25 pitanja koliko joj je postavljeno i jednako toliko potpitanja, samo se pitanje i potpitanje jednog nezavisnog zastupnika odnosilo na njezinu imovinu. Šuica, iako nije morala, na njega je ipak odgovorila. Doduše taj njezin odgovor nije baš držao vodu, no nije bilo ni potrebe da Šuica na saslušanju ikome išta dokazuje jer njezina imovina i način na koji ju je stekla ionako nikoga od nazočnih u dvorani Europskog parlamenta nisu niti zanimali niti je njena imovina bila u fokusu saslušanja, kako se to po pojedinim medijima danima ususret tome prikazivalo da će biti.

Imovinom bivše gradonačelnice Dubravke Šuice dio hrvatskih medija danima se bavio otkrivajući toplu vodu. Njezine kuće, stanovi, jahta, automobili, danima su se prebrojavali, pojedini novinari „otkrivali” su ono što su drugi novinari davnih godina već prožvakali, da bi u konačnici izračunali kako joj imovina od koje je veći dio na suprugu, vrijedi pet milijuna eura. Kukalo se i zapomagalo da je novinarima Zakonom o zaštiti osobnih podataka zapriječen pristup Šuičinoj imovinskoj kartici koja više nije javno dostupna jer se Šuica, koju su hrvatski birači birali za zastupnicu u Europskom parlamentu, gle čuda, više ne smatra hrvatskom dužnosnicom, no s druge strane bilo je dovoljno da oni koji su željeli znati što sve ima Šuica, pročitaju sve ono što su drugi novinari pisali godinama, a to su i učinili pa prikazali kako nešto „otkrivaju”.

Uglavnom, sad kad je Šuica od koordinatora zastupničkih klubova u EU parlamentu očekivano dobila zeleno svjetlo, njezina imovina više izgleda nije zanimljiva, pa je danas top tema njezin engleski izričaj, odnosno način na koji profesorica engleskog jezika govori engleski, problem je njezin naglasak.

Od profesorice engleskog jezika svakako bi se očekivao bolji naglasak, no Šuica je davno prestala predavati engleski, možda ima loš sluh, možda joj jednostavno nije stalo kakav joj je izgovor jer engleski ipak govori tečno i gramatički točno, a pauze, koje je koristila, i ponavljanje riječi tijekom odgovaranja na pitanja zastupnika u Europskom parlamentu, posve su normalne u takvim situacijama, pa je uvrštavanje Šuice na top pet listu loših govornika engleskog krajnje neumjesno i odraz je nemoći.

Onima koji danas ismijavaju Šuicu zbog lošeg engleskog naglaska ništa drugo zapravo nije niti preostalo nakon što joj nisu uspjeli nauditi s pitanjima odakle joj sve te silne nekretnine koje posjeduje zajedno sa suprugom, odakle ti stanovi, jahta, automobili i vikendica, kao što joj uostalom sva ta pitanja koja se postavljaju već petnaestak godina, a ne odnedavno ususret saslušanju, nisu ni prije naudila.

A nisu joj naudila jer, ako je nešto i zamračila, Šuica to svakako nije unijela u imovinsku karticu. Prljav novac, odnosno provizije mogla je primjerice namaknuti iz prodaje Atlasa Lukšićima, na aferi s garažom na Ilijinoj glavici za koju ni dan danas nitko ne zna gdje je isparilo i kome je pripalo devet milijuna eura, izradi i usvajanju GUP-a iz 2005. te njegovim izmjenama kojima se, danas se vidi po građevinama koje niču po Dubrovniku, pogodavalo brojnim investitorima od kojih su mnogi predmet istraga u zemljama iz kojih dolaze. Sve su to afere s kojima se povezivalo Šuicu, koje su češljali i nadležni organi koji na kraju nisu ništa iščešljali.

S druge strane, nikoga inače izgleda ne zanima kako će Šuica kako buduća povjerenica za demografiju i demokraciju obavljati svoj posao ili što će među Hrvatima najveća Hrvatica kroz svoj resor učiniti za Hrvatsku, koliko će nam novca osigurati za popravljanje katastrofalne demografske slike i promicanje demokracije i demokratskih vrijednosti. Nitko se nije niti osvrnuo na sve ono što je Šuica o svom budućem resoru i zadacima govorila jučer tijekom trosatnog ispitivanja u Europskom parlamentu, a iznimno je važno za Hrvatsku, zemlju starog stanovništva koju je posljednjih godina napustilo 15 posto radno sposobnog stanovništva u najboljim godinama života.

Glavno da je ona među top pet loših govornika engleskog jezika. Mogla je govoriti i hrvatski jer u parlamentu su uvijek na raspolaganju prevoditelji. A da je tijekom ispitivanja govorila hrvatski, pojedini bi mediji i od toga vjerojatno napravili aferu. Zasigurno bi se tada pitali zašto profesorica engleskog jezika govori hrvatski, inače jedna od službenih jezika Europske unije. Kako je u jednom trenutku Šuica odgovarajući na pitanje odgovorila na hrvatskom, možda je sljedeća teza kako Šuica nije znala odgovoriti na engleskom pa je odgovorila na hrvatskom.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250