lausnekretninebanner

Petak, 04 Listopad 2019 12:40

Ribolov s obale po vjetru

Piše:

Vjetrovi su donedavno u ribolovu bili dobrodošao, osvježavajući pratilac, ali dolaskom hladnijih dana uglavnom postaju neugodni i za ribolov otežavajući faktor. Međutim, uz dobar odabir lokacije i načina udičarenja te uz dobru organizaciju vjetar može biti i saveznik, a ribolov i po jakom vjetru može biti ugodan te uspješan, posebno ribolov s obale.

Ribolovci koji žele po vjetru loviti s obale osuđeni su na traženje povoljne pozicije u odnosu na smjer vjetra što je katkada mukotrpan posao. Zato je u obalnom ribolovu jako važno dobro procijeniti smjer i jačinu vjetra, ali i moguće promjene koje bi eventualno mogle nastupiti tijekom lova. Naime, nakon što se počne loviti, najčešće je premještanje na neku drugu poziciju vrlo komplicirano, jer svu opremu treba skupiti prenijeti i ponovo razvući, što nikada nije jednostavan i brz posao.

Idealna pozicija za lov s obale po vjetru je ona na kojoj puše s leđa ribolovca. Nažalost, takve su situacije vrlo rijetke, najčešće se događa da puše sa strane, a pod kojim kutom, ovisi o sreći tog dana. Vjetar u prsa stvara manje probleme od bočnog vjetra jer unatoč manjem dometu u odbačaju, na struni stvara manji luk, „trbuhe“. U svakom slučaju, u lovu pod vjetrom pribor je potrebno položiti tako da vrhovi štapova budu što je moguće bliže površini mora čime se izbjegava izlaganje strune udarima vjetra.

Za udičarenje po vjetru najprimjerenija je tehnika poznata kao „match“ , podvrsta ribolova plovkom osmišljena upravo za takve vremenske uvjete. Kod takvog se ribolova nakon odbačaja potapanjem vrha štapa potapa i kompletna struna između štapa i plovka, čime je negativan utjecaj vjetra sveden na minimum. U klasičnom ribolovu s obale, „fermom“, čekanjem na dnu, od velike pomoći može biti „rod - pod“, držač štapova s mogućnošću promjene položaja. Pomoću tog nosača štapovi se mogu postaviti tako da im vršni segmenti budu pod morem, što je kod lova po jačem vjetru itekako velika pomoć.

U ribolovu po vjetru, treba voditi računa i o još dvije pojave. To su morske struje, kurenat, te valovi. Valovi su u pravilu niz vjetar i u skladu s jačinom vjetra imaju različitu veličinu i snagu, s čime valja računati još prilikom odabira pozicije. Također, pri odabiru mjesta lova valja računati da na mjestima s izuzetno jakim morskim strujama love samo snažne i brze grabljivice, u pravilu poviše dna, što znači da je ribolov „fermom“ na takvim mjestima gotovo uvijek osuđen na propast. Zato je puno bolje pronaći zavjetrinski dio u kojem su šanse za kvalitetan ulov znatno veće. Probleme oko kurenta i valova može se dobrim dijelom riješiti postavljanjem teže olovnice u kombinaciji sa strunom tanjeg presjeka. Na taj se način smanjuje otpor, a time i „trbuh“ osnovne strune, dok će veća olovnica zadržati završnjak, sistem tamo gdje ribolovac to želi.

Iako u lovu „fermom“ znatno smetaju, valovi koji tuku u obalu ne moraju uvijek biti negativan detalj. Dapače, brojne ribe u pjeni razbijenih valova pronalaze hranu. U toj zoni, osim ukjate i sarka, mogu se loviti iglice, lice i brancini koji neprestano krstare u potrazi za ošamućenim ribama. Cipoli također rado zalaze u zapjenjeni sloj. Brancina i ostale grabljivice na takvim mjestima najbolje je loviti varalicama, a tromije ribe filetima ili komadima sarđele serviranima „a volo“ ili s plovkom te laganim otežanjem.

Na bolju ili slabiju uspješnost udičarenja s obale po vjetrovitom vremenu znatnog utjecaja ima i činjenica da su mnoge ribe više ili manje raspoložene za ishranu ovisno o jačini i smjeru, odnosno vrsti vjetra. Naime, dobro je poznato da ovrata i zubatac, ali i ostale ljuskavke, najcjenjenija skupina morskih riba, pokazuju veću aktivnost kad pušu vjetrovi iz prvog i četvrtog kvadranta. Nasuprot njima, grujevi, murina, ali i cipoli te smudut, aktivniji su po jugu.

Vjetrove zapadnog smjera voli većina riba, dok se uz vjetrove istočnog smjera općenito znatno slabije lovi, pri čemu su zapravo uvjeti po bunaci definitivno najgori. Zbog svega toga vjetrovito vrijeme zapravo i nije dobar izgovor za neodlazak u ribolov. Uz prikladnu obuću i odjeću vjetar ne bi trebao biti prepreka, pogotovo ako je pošta dokazano dobra, a pribor i mamci dobro odabrani. Stoga se prikladno obucite i izađite na more, jer možda baš u sljedećem ribolovu po vjetru ostvarite ulov života.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250