Srijeda, 02 Listopad 2019 20:37

HDZ-ovci s juga itekako će biti angažirani na kampanji K. Grabar - Kitarović

Piše:

Nakon što je Kolinda Grabar - Kitarović službeno objavila kandidaturu za novi mandat predsjednice, premijer Andrej Plenković je uoči sjednice užeg kabineta Vlade izjavo kako će predsjednica pobijediti, a svi u HDZ-u sudjelovat će u njenoj kampanji. Naime, kampanja, kao i izborni rezultat predsjedničkih izbora vrlo su važni HDZ-u jer će o njihovu ishodu dobrim dijelom ovisiti rezultat parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati na jesen 2020. godine. Stoga se od HDZ-ovih organizacija na terenu očekuje da odrade posao na motivaciji članstva i birača u pred, ali i samoj kampanji. Velika očekivanja Plenković ima i od HDZ-ovih organizacija na krajnjem jugu zemlje.

U kampanji se puno očekuje i od dubrovačkog i Županijskog HDZ-a, čija su vodstva u dobrom odnosu s Plenkovićem, štoviše, uživaju njegovo veliko povjerenje. Dubrovački HDZ pod vodstvom Mata Frankovića već je pokazao kako zna odraditi izbore. Tako su na lokalnim izborima doslovce potukli oporbu, osvojivši deset vijećničkih mandata u aktualnom sazivu Gradskog vijeća. Dobar posao odradili su dubrovački HDZ-ovci i na europskim izborima kada su skupili popriličan broj glasova i za HDZ-ovu listu, ali i dobar broj preferencijalnih glasova za bivšu im šeficu i bivšu gradonačelnicu Dubravku Šuicu. Iako joj nisu skloni, posao su u kampanji odradili profesionalno, stavivši osobne animozitete i emocije po strani.

Dobar posao u kampanji, već se može predvidjeti, odradit će i u predsjedničkoj kampanji za Kolindu Grabar - Kitarović jer o dobrom rezultatu KGK na jugu ovisit će i dalje povjerenje Plenkovića u dubrovačke i županijske HDZ-ove, naravno ako Plenković ponovno bude izabran za predsjednika HDZ-a, a najvjerojatnije hoće.

Ishod predsjedničkih izbora u HDZ-u itekako će biti mjerljiv, ne samo aktualnom vodstvu stranke već i svima onima koji na unutarstranačkim izborima koji bi se u HDZ-u trebali dogoditi poslije Nove godine, pretendiraju na mjesto Andreja Plenkovića, a među kojima su neki, poput iznimno nezadovoljnog Mira Kovača već najavili kandidaturu za šefa stranke, ili nešto umjerenijeg Davora Iva Stiera, koji također ima ambicije voditi HDZ, ali mu nije preša i službeno objaviti ulazak u tu unutarstranačku izbornu utrku.

Dok Plenković HDZ želi na centru političkog spektra puno je onih unutar HDZ-a koji stranku žele smjestiti nešto desnije jer nisu sretni što je HDZ pod Plenkovićem podržao usvajanje Istanbulske konvencije, nezadovoljni su i njegovim odabirom kadrova, a ugrozu im predstavlja Milorad Pupovac, odnosno koaliranje HDZ-a sa SDSS-om, no najveći im je problem zapravo sam Plenković koji ipak nije desničar njihova kova.

Špekulira se inače odavno o zategnutim odnosima između Plenkovića i predsjednice Grabar - Kitarović, a i više je nego očito da predsjednica i premijer nisu baš na istoj valnoj dužni, ne dijele ista mišljenja i posve su drukčijeg svjetonazora. No, kako god bilo, predsjednik stranke, baš kao i cijeli HDZ moraju stati iza kandidature Grabar - Kitarović, moraju dobiti predsjedničke izbore jer nakon lošeg rezultata na euro izborima, a zbog unutarstranačkih i parlamentarnih izbora izborna pobjeda Kolinde Grabar Kitarović motivacijski je iznimno je važna.

Inače, gotovo svaki dan netko od manje ili više javnosti poznatih političara pa sve do potpunih anonimusa objavi predsjedničku kandidaturu, no u drugi krug mogu samo dva kandidata, uz Kolindu Grabar - Kitarović najvjerojatnije će to biti Zoran Milanović. Iako je u projektu Miroslav Škoro sudjelovao i dobar dio nezadovoljnih HDZ-ovaca, posve je izvjesno da on neće biti idući predsjednik Hrvatske, no ono što Škoro može jest oduzeti dio glasova desnice Grabar - Kitarović. Zato je pred HDZ-om veliki posao kreiranja kampanje te motivacije članstva, simpatizera i birača, a dobar dio tog posla zbog dva jaka kandidata desnice na sceni i mogućeg odlijevanja glasova, lokalne HDZ-ove organizacije moraju odraditi ozbiljnije nego ikad.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019