lausnekretninebanner

Utorak, 01 Listopad 2019 23:33

Otvorena izložba „Dubrovnik, a Scarred City”

Otvorena izložba „Dubrovnik, a Scarred City” Foto: DPP/DM

„Dubrovnik, a Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ izložba je otvorena u utorak navečer u Lazaretima povodom obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik. Povodom 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 20. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.) ova multimedijalna izložba predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegove brza i impresivna obnova.

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

Izložba je uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku od 17. do 28. prosinca 2018. godine, a nakon toga i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu gdje je izazvala veliki interes diplomatske javnosti. U Lazaretima će za građane i širu javnost biti otvorena do 15. veljače.

Na otvaranju izložbe gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako ona nije vraćanje u prošlost već priča o Gradu koji se uzdigao iz pepela.

U ime autora Julijana Antić Brautović na otvaranju je naglasila kako se izložba najvećim dijelom odnosi na povijesnu jezgru, jer je i sam povod obljetnica uvrštenja Dubrovnika na UNESCO-ovu listu, no također je rekla i kako ona donosi i druge podatke poput političkih okolnosti napada na Dubrovnik i na koncu pravnih posljedica tog napada.

Samu izložbu otkrivanjem postava otvorili su dubrovački veterani, branitelji iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja.

D.Mladošić

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250