lausnekretninebanner

Utorak, 01 Listopad 2019 14:45

SDP predlaže rješenje za probleme uzgajivača narančina

SDP predlaže rješenje za probleme uzgajivača narančina Foto: Pixabay

U dolini Neretve svake jeseni brojni uzgajivači, proizvođači narančina suočavaju se s problemom otkupa. Županija dubrovačko – neretvanska stoga je pokrenula projekt samostalnog plasmana narančina na tržište od strane samih proizvođača, odnosno direktnu prodaju na javnim površinama.

U SDP-u dubrovačko – neretvanskom tu mjeru ne smatraju dovoljnom, a brigu za proizvođače narančina od strane Županije drže, kako se navodi u priopćenju SDP-a, tobožnjom. SDP-ovci kritiziraju i same proizvođače, pišu kako su nepovjerljivi i na tržište upućuju i nedovoljno zrele plodove.

„U protekla dva dana svjedoci smo jedne podle igre otkupljivača mandarina nauštrb proizvođača mandarina. Mandarina se praktički tek počela plasirati na tržište, no mi već svjedočimo nekontroliranom i bezrazložnom spuštanju cijene otkupa kod većine otkupljivača.
Smanjenje cijene otkupa mandarine sigurno nije uzrokovano stanjem na tržištu tj. odnosom ponude i potražnje već je to čista samovolja otkupljivača, koji očito mogu što hoće.” - navode iz Županijskog odbora SDP-a, a kao krivca za stanje vide HDZ-ovu vlast u Županiji te navode da otkupljivači zahvaljujući njoj „mogu što hoće”.

„Mogu što hoće, jer s jedne strane imamo regionalnu vlast koju je tobože briga za proizvođače mandarina, pa je čak i formirala Povjerenstvo za mandarine, no ono se tek sastalo pred samu berbu, kada je već bilo kasno za bilo što napraviti za ovu godinu. S druge strane imamo nepovjerljive proizvođače, koji strahuju da neće uspjeti plasirati svoje proizvode, i želeći ih što prije uputit na tržište daju ih pošto po to otkupljivačima, pa čak i kada nisu dovoljno sazrele. Nesloga i nepovjerenje proizvođača jednih prema drugima, nedovoljno angažiran Župan i Županijska vlast omogućuju otkupljivačima manipuliranje cijenom kojom sebi podižu maržu, a sve nauštrb proizvođača.” - piše u priopćenju.

Da samo ne kritiziraju, iz SDP-a nude i rješenje problema:
„Jedino rješenje da se zaustavi ova praksa je ujedinjenje proizvođača kroz Zadrugu pokrenutu od strane Županije, koja bi financirala prvih 5 godina upravljački tim Zadruge. Zadruga bi zastupala proizvođače mandarina te bi u ime svih dogovarala cijenu otkupa. Nažalost, Županijske vlasti zanemaruju probleme proizvođača sa otkupom mandarina, reagiraju prekasno i nedovoljno odlučno.” - stoji u priopćenju u kojem SDP-ovci, osim sa županom imaju i problema s velikim i malim slovima.

D.M.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020