lausnekretninebanner

Nedjelja, 29 Rujan 2019 19:56

Gdje s otpadom? Dubrovačko smeće ići će na Grabovicu i u fazi zatvaranja?

Piše:

Dok se Grabovica sanira posve je jasno da će se naš otpad i nakon sanacije neko vrijeme odlagati baš na Grabovici. Naime, Centar za odlaganje otpada u Lučinu razdolju još je daleko od realizacije pa bi naš otpad, dok se taj centar ne izgradi, trebalo odvoziti na neku drugu lokaciju, no otpad prema europskim zakonima preko granice ne može. Problema je svjestan i gradonačelnik Mato Franković, baš kao što je svjestan da će, ukoliko do odvoza otpada dođe, dio tog financijskog tereta preko računa za Čistoću morati podnijeti i građani.

- Prema zakonu odvoz otpada preko granice nije dozvoljen. Iz Ministarstva vanjskih poslova koje smo oko ovog problem kontaktirali, odgovoreno nam je kako bi se pitanje odvoza otpada preko granice moglo riješiti kroz međunarodni sporazum sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, a znate što to znači. Priče da ćemo vozit otpad u Gunju bile su potpuno nerealne jer smo prometno izolirani i ne možemo do Neuma, a kamoli do Gunje. - kazao je Franković, dodavši kako će naš otpad i nakon sanacije neko vrijeme završavati na Grabovici.

- Grabovica se sanira i vjerojatno ćemo u fazi njezina zatvaranja dobiti još nekoliko mjeseci za odlaganje otpada i ostaje nam moliti Boga da dobijemo to odobrenje. - kazao je Franković, dodavši kako se razmatra mogućnost odvoza otpada morskim putem.

- Razmišljali smo i o odvozu otpada preko Trpnja jer Pelješki most neće bit gotov, dakle, ostaje Trpanj kao jedna od opcija, a ne treba govoriti koliko je to skupo. Lučino razdolje nije ni na vidiku, svjetlosnim je godinama daleko i jedina nada je Pelješki most koji neće bit gotov do završetka sanacije Grabovice, a mi se do završetka mosta moramo snaći. Odvoz otpada izvan našeg teritorija je s financijskog aspekta iznimno skup i jedan dio tih troškova podnijeli bi i građani, ali tražimo rješenje i razmatramo razne modele jer nije nam cilj opteretiti građane, već upravo suprotno. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020