lausnekretninebanner

Petak, 27 Rujan 2019 13:41

Novi model dubrovačkog POS-a: Grad će subvencionirati mlade i po 30 tisuća eura?

Piše:
POS-ove zgrade u Mokošici u vrijeme izgradnje POS-ove zgrade u Mokošici u vrijeme izgradnje

Izgradnja 43 POS-ova stana u Mokošici započela je još u listopadu 2018, a kako je rok za završetak radova 18 mjeseci, prvi stanari u te POS-ove stanove trebali bi useliti već u ožujku 2020. Tri zgrade POS-a aktualna gradska uprava gradit će i u Solitudu.

No, kako je cilj da u te stanove usele oni kojima su stanovi potrebni, prvenstveno mlade obitelji bez riješenog stambenog pitanja, gradska uprava već duže vrijeme najavljuje kako će pooštriti kriterije za sve one koji namjeravaju svoje stambeno pitanje riješiti kroz model POS-a.

Razvijaju se i drugi modeli prema kojima će aktualna gradska vlast i dalje pomagati mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja. Uvjeti za dodjelu stanova POS-a mladima pred vijećnicima bi se trebali naći na dnevnom redu za nekoliko mjeseci, odnosno na prvoj sjednici Gradskog vijeća u 2020. godini.

POS-ovi stanovi u Mokošici građeni za mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice koriste se u brojnim slučajevima za afitavanje, pa i kao turistički apartmani. Jasno je tako da oni koji su u to vrijeme s liste prvenstva zadovoljili uvjete za dobivanje stanova POS-a nisu rješavali svoje stambeno pitanje već su na POS aplicirali kako bi se na jeftin način domogli još jedne nekretnine, odnosno stana.

Gradonačelnik Mato Franković jasno je u svojim medijskim istupima često naglašavao kako želi izbjeći malverzacije s POS-ovim stanovima poput ovih koji su se dogodile s POS-om u Mokošici. U nekoliko je navrata Franković naime posve direktno onima koji žele aplicirati na POS poslao poruku kako neće dozvoliti zgradu POS-a u kojoj će se 50 posto stanova iznajmljivati, naglašavajući pritom kako POS nije program socijalnog stambenog zbrinjavanja već je prvenstveno namijenjen mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati preskupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina.

Jedan od modela koji je gradska uprava već predstavila je onaj prema kojemu će se onima koji zadovolje kriterije POS-a, koje će za četiri mjeseca usvojiti Gradsko vijeće, stanovi nakon 10 godina najma nuditi na obvezan otkup, a dok su u najmu te stanove neće moći iznajmljivati trećim osobama jer će im u tom slučaju banka ukinuti kredit.

U gradskoj su upravi u međuvremenu osmisli još jedan model, ovaj put riječ je o subvencioniranju kupnje stana. Prema tom modelu Grad bi na godišnjoj razini za 30 mladih obitelji subvencionirao kupnju stana i po 30 tisuća eura uz uvjet da te mlade obitelji već imaju ponudu za kupnju stana i odobren kredit od banke. Ovaj model subvencioniranja kupnje stana gradonačelnik bi trebao predstaviti do kraja godine kako bi ga Gradsko vijeće usvojilo na sjednici u siječnju.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250