Nedjelja, 22 Rujan 2019 21:25

Stonski maraton: Željko Cota na svom prvom maratonu drugi, najbrži Matija Ivaković iz BiH

Piše:
Stonski maraton: Željko Cota na svom prvom maratonu drugi, najbrži Matija Ivaković iz BiH Foto: DPP/DM

Matija Ivaković iz Bosne i Hercegovine pobjednik je Stonskog maratona (STONe Wall Marathon), a drugo mjesto osvojio je Dubrovčanin Željko Cota, dok je treće mjesto pripalo Britancu Philipu Courtnadgeu. Ivaković je prošao kroz cilj za 3 sata, 36 minuta i 31 sekundu, a Cota je zaostao samo minutu i pol za njim dok je trećeplasirani britanac iza Cote kroz cilj prošao tek gotovo šesnaest minuta kasnije. Coti je ovo bio prvi maraton.

U ženskoj konkurenciji pobjednica Stonskom maratona i osma u ukupnom poretku s vremenom od 4 sata, 14 minuta i 54 sekunde je Šveđanka Therese Lofqvist, druga je bila takoir Šveđanka Charlotte Pettersson Lindborg, a treća Angeline Chaieb.

Nagrade najboljima, a prvima u muškoj i ženskoj konkurenciji je omogućen i plaćeni nastup na maratonu Kineskim zidom, dodijelili su Željko Konosić u ime organizatora, udruge Biseri Hrvatske te Marija Franušić ispred stonske Turističke zajednice.

U Stonu je trčalo 220 sudionika, sami maraton njih 30, a prije, odnosno uz maraton, trčale su se utrke na 4 i 15 kilometara.

U utrci na 4 kilometra pobjednik je Metkovac Marko Tot (18 minuta i 46 sekundi), drugi je bio Luka Đurović, a treći Denis Dilberović. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Sara Andrijić s Korčule (23 minute i 5 sekundi) dok je Stonka Karmen Fabris bila druga, a treće mjesto pripalo je Sanji Vlastelici.

U utrci na 15 kilometara Britanac Phil Payne bio je najbrži istrčavši dionicu u vremenu od jednog sata, 4 minute i 56 sekundi. Tri minute za njima zaostao je Dubrovčanin Dino Jurić na drugom mjestu, a još jedan Dubrovčanin, Mario Kušar bio je treći. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Britanka Kim Lo istrčavši utrku za jedan sat, 16 minuta i 15 sekundi. Druga je bila Rita Biliš s Korčule, a treća Alemka Sarić iz Dubrovnika.

Nagrade najboljima dodijelili su Željko Konosić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko – neretvanske županije Jelena Dadić i načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

STONSKI MARATON KAO DIO ZERO WASTE BLUE PROJEKTA

Dubrovačko-neretvanska županija uključila je Ston Wall Marathon u EU projekt Zero Waste Blue kao pilot događanje koje se implementira u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska. Uz financijsku podršku Županije, ove godine na utrci nije bilo plastičnih čaša već su one zamijenjene čašama od biorazgradivog materijala kao i pribor za jelo, na utrci se nisu koristile plastične boce već se koristila voda iz vodovoda u velikim bocama, tisak letaka i plakata je racionaliziran i koristio se reciklirani papir, brojevi za trkače napravljeni su od posebnih materijala bez teških metala s certifikatom, majice za trkače nisu bile od sintetike već od pamuka, medalje su izrađene od prirodnog materijala – kamena baš kao i nagrade za pobjednike. Pobjednici su dobili suvenire koje su izradili članovi Udruge djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Djeca Pelješca“.

Sve navedene mjere i aktivnosti dio su Zero Waste Blue projekta koji kao jedan od partnera provodi Dubrovačko-neretvanska županija i čiji je glavni cilj analiza negativnih učinaka prilikom organizacije sportskih eventa te zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije.
zrwaste2209
Projekt Zero Waste i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju „ideju” Zero waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija. Zahvaljujući ovom projektu Ston Wall Marathon uz pozitivne utjecaje na promociju destinacije te zdravlje ljudi, dobiva i ekološku komponentu jer se smanjuju negativni utjecaji na okoliš prilikom organizacije manifestacije.

Organizator utrke je Udruga Biseri Hrvatske čiji je cilj promocija hrvatskih prirodnih ljepota. Uz podršku Dubrovačko-neretvanske županije utrka nije samo ekskluzivni događaj već su ove godine organizatori testirali Zero waste metode na sportskom događanju u kojem sudjeluju maratonci iz cijeloga svijeta.

zerowastebluelogo

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020