Nedjelja, 22 Rujan 2019 19:57

„Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.”, knjiga mr. sc. Iva Dabelića predstavljena na Mljetu

Knjiga „Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.” dubrovačkog i mljetskog povjesničara mr.sc. Iva Dabelića predstavljena je sinoć u Domu kulture u Babinom polju na otoku Mljetu. Knjigu su, uz samog autora, predstavili načelnik Općine Mljet Đivo Market, prof. Ivica Hajdić i prof. Pavo Jančić.

Riječ je djelu koje, kako i sam autor navodi u proslovu knjige, proniče u srž četničke organizacije i četničkog djelovanja u našem Gradu, upoznaje nas s njegovim ciljevima, metodama djelovanja i brojčanim stanjem.

Kako je uvodno istaknuo prof. Pavo Jančić, knjiga „Četničko udruženje u Dubrovniku 1934.-1936.” minuciuzno analizira jedan politički pokret, izvorno nastao u jednom posebnom nacionalnom okruženju, koji je u potpunosti uvjetovan društveno - povijesnim kontekstom međuratnog građanskog društva na umoru.
knjigacetudruzenje 1
- Dabelić u svojoj novoj knjizi donosi sustavnu analizu jednog vremena, pružajući nam uvid u socio - politički, kulturološki i povijesni proces razvoja četničkog pokreta u Dubrovniku, njegovog karaktera, geneze, prezentacije njegovih načela, političkih transformacija, ali i društvenih relacija koje su imale ključnu ulogu u determiniranju pokreta kao takvog. Ideje, fenomeni, društveni izazovi, politička strujanja iz tridesetih godina prošlog stoljeća, u snažnoj su korelaciji s političkim događanjima iz novije hrvatske povijesti. Upravo to Dabelić sjajno primjećuje, razumije, interpretira i rasvjetljava. - kazao je prof. jančić.

- Njegova nova knjiga otkriva jedan skriveni, zastrti dio naše lokalne povijesti, razgolićuje istinu o jednom društvenom i političkom fenomenu koji je u konačnici zbog dubokih civilizacijskih razlika između njegovih aktera i društvenog okruženja u kojem je djelovalo, doživio sudbinu neuspjele društvene integracije i u konačnici potpune propasti - rekao je prof. Jančić.

Prof. Ivica Hajdić naglasio je kako je najnovija knjiga mr.sc. Iva Dabelića posebno važna, iz razloga što se konačno možemo pobliže upoznati s nekim novim okolnostima i spoznajama iz ne tako davne dubrovačke prošlosti, koje dosad nisu bile dovoljno poznate kako stručnoj, tako i široj javnosti.

- Premda sa znanstvene strane zadovoljava najviše kriterije, ova knjiga je ujedno i vrlo pitka, jasna, kronološki sistematična  i pisana jednostavnim stilom tako da je s jednakim gustom i zanimanjem mogu čitati  povijesni stručnjaci i obični građani. Smatram da će ova knjiga kao i sve dosadašnje knjige magistra Iva Dabelića biti vrlo čitane i korištene za daljnja istraživanja, analiziranja pa i uspoređivanja s drugim izvorima. Riječ je o vrijednom dijelu koje je obogatilo bogatu povijesnu građu Grada Dubrovnika s kojom je i naš otok, neraskidivo povezan. - rekao je zaključno prof. Hajdić.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020