laus banner 2021 2

Petak, 20 Rujan 2019 12:09

S pogoršanjem vremena na sarka i ukjatu u pjenu

Piše:

S ovotjednim pogoršanjem vremena počeo je period u kome će se u priobalnoj zoni razbijanja valova dobro loviti ponajviše sarak i ukjata. Uz samu obalu ove lukave i oprezne ribe mogu se loviti samo u određenim vremenskim uvjetima. Na uspjeh se može računati samo po sunčanom danu i s morem koje se razbija o obalu.

Valovi ne smiju biti veliki i snažni. Najbolje je kad je stanje mora između 1 i 2, a na početku juga ili dan, dva poslije njega, po tzv. mrtvom moru. Ovisno o položaju obale, takve uvjete mogu stvoriti i drugi vjetrovi, ali ribe neće raditi po tramuntani, a hoće i po buri. Najbolji se ulovi postižu u svitanje i sumrak.

Smeđe, mutno more daje najmanje, a zeleno najbolje šanse za ulov. Sarak će rezultate ispiranja obale najradije skupljati u plićaku kamenitog dna s procjepima i livadama posidonije u blizini obale, osobito rado na zaklonjenim pozicijama. Najbolje mu je mamac ponuditi u pjeni razbijenog i dolazećeg vala. Ukjata će, pak, radije hranu tražiti nešto dublje, uz strmiju i obalu izloženu jugu.
ukjatapj
Ribolov sarka i ukjate u opisanim uvjetima najbolje je obavljati štapom. To može biti tzv. direktaš, štap bez role, ili bolonjez, tanak štap s rolom. Ma koji se koristio, štap mora biti vrlo dugačak, jer ribolovac mora biti iza kakvog zaklona. Prvo, zato što od ribolova nema ništa ako riba vidi ribolovca, čak i zamah štapa, te drugo, kako ribolovca ne bi smočili valovi.

Bolonjez može biti dugačak 5 do 7 m i treba nositi što lakšu rolu, kako bi ribolovac što lakše podnosio njegovu težinu. Na kalem role je dovoljno namotati najlon promjera 0,18 mm, kojim će se, uz pomoć savitljivog bolonjeza moći svladati čak i velika riba, ako zagrize umjesto spomenutih. Naime, ponekad se umjesto sarka i ukjate znaju uloviti pic, kantor, čak i ovrata ili smudut.

Ovisno o bistrini mora, završnjak za ovakav ribolov se treba raditi od najlona promjera 0,12 do 0,16 mm. Čini ga predvez vrtilicom spojen s osnovnom strunom i vezan za udicu. Kako zbog oštrih zubi plijena predvez često puca poviše udice, izradit se može od otpornije „PE“ višenitke promjera 0,08 do 0,10 mm. Dužina mu, kad se lovi sarak, treba odgovarati dubini mora na mjestu ribolova. Na našoj obali najčešće iznosi oko 2,5 metra, s tim da je prva olovnica postavljena oko pola, a druga oko metar poviše udice.

Toliki privez je posve prikladne i kad se pretežito lovi uljata, koja obitava u nešto dubljem moru, ali se hrani poviše dna. Predvez treba opteretiti s jednom ili dvije rascijepane olovnice broj 8, odnosno težine 1,5 grama, kako bi po uzburkanom moru potonuo, ali i plesao s valovima. U tom plesanju često će za dno zapeti udica. Kad se to dogodi, najlakše će se osloboditi udica oblika „Crystal“. Njena veličina ovisi očekivanoj veličini i vrsti ulova. Najčešće se rabe udice broj 18 do 10, odnosno širine luka 5 do 10 mm.
sarakpj2009
Da bi lagani pribor mogao biti odbačen, potrebno je na osnovnu strunu staviti plovak s vlastitim utegom težine od 3 do 8 grama. Neka bude najnestabilniji - loptast ili ovalan. Boja mu nije važna, jer ne služi za signaliziranje ugriza, nego samo za držanje pribora.

Veoma važan čimbenik lova pod pjenu, kako neki zovu ovakav način udičarenja, jest primamljivanje. Iako sarak uzima hranu na dnu, a ukjata poviše njega, primama treba biti ista, odnosno vrlo žitka. Neusporedivo je najbolje izradit primamu od smjese starog kruha, usoljenih srdela i svježih gavuna, otprilike u odnosu 7:1:2. Sve te sastojke treba samljeti pa dobro umijesiti.

Za lov sarka najbolje je primamljivati tako da se abrum žlicom baca na stijenu koju ispiru valovi. Love li se pretežito ukjate, bacati treba malo dalje, u plićak. Primamljivati treba dosta često i dugo, čak i satima prije nego zagrize prva riba.

S primamljivanjem je dobro nastaviti i tijekom lova, zbog čega se u ribolov treba nositi dosta primame, za jedan dan i do 10 kg! Puno je manje potrebno nositi mamaca. A to mogu biti različiti crvići, račići, glavonošci i ribice. Najbolje je koristiti jeftinije mamce, koji će dati iste rezultate kao i skupi. Ako rezultati izostanu ili poslije serije ulova nastane duža stanka, dobro je mjesto lova zamijeniti drugim, ne daljim od 50 metara, a nastaviti loviti sve dok se more ne smiri.

Primamom razdražena ukjata odlučno guta mamac, pa je kontra suvišna. Važno je brzo izvući plijen i ponovno što brže odbaciti. Sarka još brže treba izvući, ne zbog učestalosti ulova, nego kako mu se ne bi dopustilo da potraži spas u kakvom procijepu.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020