Četvrtak, 19 Rujan 2019 11:11

Gabričević i Obradović (HNS): Franković je bez Gradskog vijeća potrošio 2,5 milijuna kuna za koncert Toma Jonesa

Piše:

Predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević i gradski vijećnik Miho Obradović pozvali su danas na konferenciji za novinare gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića, kako je to rekla Gabričević, da u „najmanju ruku preuzme odgovornost”, jer je po njihovim tvrdnjama nenamjenski potrošio proračunski novac, odnosno, kako su istaknuli odobrio plaćanje dva i pol milijuna kuna za koncert Toma Jonesa bez suglasnosti Gradskog vijeća. Naime, prema zakonskim odredbama gradonačelnici mogu donositi samostalne odluke do iznosa od milijun kuna.

Na koncertu koji je predstavljen kao poklon građanima, uživali su, kažu HNS-ovci, odabrani, a odlučili su prijaviti za sukob interesa i dio onih koji su dobili besplatne ulaznice dok je, izračunali su, svaka ulaznica za ovaj koncert zapravo koštala tri tisuće kuna.

- Još 9. srpnja poslan je naš prvi upit Gradu na temu što skriva koncert Toma Jonesa. Nakon niza ponovljenih upita gradu te zaprimanja neodgovarajućeg i šturog odgovora na koji nažalost još uvijek čekamo dopunu, odgovor od Dubrovačkih ljetnih igara je otkrio pozadinu i razloge ovakvoj nedemokratskoj, ali i nezakonitoj praksi kakvoj nema mjesta u gradu Dubrovniku. U posjedu smo dokumenata koji pokazuju da su koncert Toma Jonesa građani Dubrovnika platili gotovo dva i pol milijuna kuna! I to bez njihovog znanja te bez suglasnosti njihovih izabranih predstavnika u gradskom vijeću. - istaknula je na današnjoj konferenciji za medije predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević.

- Ostvareni prihod od navedenog koncerta bio je svega 255 tisuća kuna. Ukupno je podijeljeno 61 gratis ulaznica u ukupnoj protuvrijednosti 29.500 kuna, a važno je znati da je čak 30 gratis ulaznica bilo za djelatnike gradske uprave i Dubrovačkih ljetnih igara. - rekao je Miho Obradović naglasivši kako su između ostalog dužnosnici koji su viđeni u prvom redu izravno prekršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

- U Zakonu se izričito navodi da dužnosnik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti do 500 kuna od istog darovatelja. Stoga će svi dužnosnici biti prijavljeni Povjerenstvu za sukob interesa. - kazao je Obradović, a Nataša Gabričević je dodala kako je Upravni odjel za poslove gradonačelnika u svom djelomičnom odgovoru na upit jasno naveo da je Grad „povodom jubilarne 70. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji s Ljetnim igrama, odlučio u potpunosti financirati koncert Toma Jonesa”.

- S obzirom da gradonačelnik Mato Franković nema stavku u usvojenom proračunu za navedeni koncert vidljivo je da je riječ o neovlaštenom raspolaganju proračunskim sredstvima, a zbog takvog vođenja Grada od strane gradonačelnika Frankovića svaka ulaznica za koncert Toma Jonesa naše sugrađane je koštala točno tri tisuće kuna. Nažalost tek su rijetki od njih mogli uživati u koncertu kojeg smo očito svi mi platili. - naglasio je Miho Obradović dok je Nataša Gabričević zahvalila sugrađanima koji su danima nakon koncerta negodovali zbog načina organizacije navedenog koncerta.

- To je nas je navelo da potražimo odgovore i zatražimo dostavu dokumentacije iz koje je sada vidljivo kako ovaj koncert predstavlja primjer nenamjenskog trošenja novaca naših sugrađana te zbog toga od gradonačelnika Frankovića očekujemo da u najmanju ruku preuzme odgovornost za dva i pol milijuna kuna potrošenih kako bi u koncertu, koji je trebao biti poklon građanima, uživali odabrani. - zaključila je Nataša Gabričević.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020