Četvrtak, 12 Rujan 2019 09:41

Đuro Capor (GI Srđ je naš): HAZU se brani šutnjom!

Prošlo je punih 10 godina otkada je stručnoj javnosti i građanima Dubrovnik na javnim raspravama predstavljena projektna dokumentacija „golfograda“ na Srđu, megalomanskog nekretninskog resorta planiranog na brdu iznad Grada koje je dio UNESCO-ve zaštićene baštine. Inicijativa Srđ je naš obratila se 2012. godine HAZU - u zatraživši od te ugledne institucije pomoć pri recenziranju napuhanih i pristranih ekonomskih studija koje su predviđale nevjerojatne prihode za proračune grada Dubrovnika i državni proračun te zapošljavanje više od 1200 građana. - piše danas u priopćenju koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor i podsjeća kakav je odgovor tada dobio:

„Odgovor koji je tada Dubrovčanima poslao HAZU glasio je: „HAZU se ne bavi procjenjivanjem komercijalnih projekata“. Sijede glave u HAZU-u su zanemarile da se u to vrijeme, kao i danas, projekt na Srđu u prostorno - planskoj dokumentaciji vodi kao sportsko - rekreacijski centar za građane Dubrovnika. Komercijalnim projektom mudre glave su nazvale više nego očiti megalomanski nekretninski projekt novog Manhattana na Srđu čija se infrastruktura trebala financirati javnim novcem, i odlučile da nije na njima da reagiraju.” - piše Capor.
„Slično kao sa Srđem prije 10 godina tako je i danas HAZU procijenio da nije na njima da regiraju niti na tzv. zagrebački Manhattan.

Kako je moguće da HAZU arhitektima zabrinutima za Bandićevo pravno i prostorno nasilje nad prijestolnicom Republike Hrvatske odgovara: „HAZU se ne izjašnjava o pitanjima lokalnog karaktera. Njezina je funkcija štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini, kao i u globalnom kontekstu.“
?
Cijenjenim akademicima dužan sam postaviti pitanje: Zar je devastacija svjetske baštine Dubrovnika, njegovih vizura i autentičnosti krajolika koje uokviruje UNESCO - v dragulj lokalni problem? Zar nije upravo ovdje riječ o društvenim vrednotama na nacionalnoj razini i u globalnom kontekstu koje je HAZU dužan štititi?” - navodi Đuro Capor iz GI Srđ je naš.

„Danas, nakon desetogodišnje šutnje HAZU-a o tom nasilju nad svjetskom baštinom i nad građanima Dubrovnika, poznata je i posljedica šutnje koju bi mogli platiti hrvatski građani. Mešetari zemljištem na Srđu tužili su RH na arbitražnom sudu u Washingtonu tražeći odštetu u iznosu od 130 milijuna eura. Cijenjene akademike očito ne zabrinjava niti činjenica da je Memorandumom kojeg je neovlašteno potpisao gradonačelnik Bandić ugovoreno da će se eventualni sporovi između investitora iz Dubaija i grada Zagreba rješavati opet na međunarodnom arbitražnom sudu, daleko od hrvatskih sudova i znatiželjnih medija i da će vjerojatnu odštetu masno platiti građani.

Zaključak koji se nameće glasi: HAZU ne progovara ni o kakvim štetnim malverzacijama koje korumpirane hrvatske političke elite proizvode, premda one uništavaju nacionalne, lokalne ili svjetske vrijednosti koje HAZU nominalno štiti.” - zaključio je koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor.

hazu1209

D.M.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019