laus banner 2021 2

Srijeda, 11 Rujan 2019 13:54

Županija definitivno odbila pravo prvokupa dvije petine zemljišta u obuhvatu Vile Rašica

Županijski vijećnici, odnosno vladajuća većina predvođena HDZ-om, definitivno su odbili pravo prvokupa dvije petine zemljišta u obuhvatu Vile Rašica. Očekivana je to odluka vladajućih u nastavku sjednice koja je upravo zbog ovog pitanja prekinuta prije dva mjeseca i danas nastavljena.

Inače, zemljište u obuhvatu vile jest građevinsko, pripada turističkoj zoni gradnje T2, pa se na tom zemljištu ne može graditi ništa mimo tog plana, pa ni stanovi za liječnike, za što su se zalagali pojedini vijećnici i vijećnice, ali osim toga je riječ i o zaštićenoj spomeničkoj cjelini pa neki budući investitor zapravo može samo obnoviti Vilu Rašicu.

Bojazan o ugrožavanju zelenila Petke u ovom je slučaju u potpunosti deplasirana s obzirom da uopće nije riječ o zemljištu u zelenom pojasu iako to dio oporbe i medija pokušava tako prikazati.

Zemljište izvan obuhvata Vile Rašica, ono izvan zida, nosi oznaku Z i Z1, što znači da je to područje zelena zona u kojoj je gradnja zabranjena. Da na Petki na spornim parcelama neće biti gradnje istaknuo je i sam gradonačelnik Mato Franković još krajem 2018. godine, a dodao je tada i kako bi samo lud čovjek na Petki dozvolio gradnju.

Grad Dubrovnik bio je inače vlasnik tog zemljišta. No, zemljište je vraćeno prijašnjim vlasnicima, a Grad trenutno nema sredstava kojima bi ga kupio. Očekuje se da će ga stoga kupiti tvrtka Rašica projekt koju mnogi u Dubrovniku povezuju s kraljem otpada Petrom Pripuzom, a osnivač i vlasnik tvrtke je Davor Galetović. Ta tvrtka je još u veljači 2018. dovela strojeve i započela radove koje su zaustavili Grad Dubrovnik i konzervatori jer je Vila Rašica zaštićena spomenička cjelina.

D. Mladošić

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020