laus banner 2021 2

Srijeda, 04 Rujan 2019 15:17

Prosvjed „Pet do podne”, Večerin: Sustav puca

Ovaj prosvjed je poziv Vladi da se počne baviti problemima zdravstva, u protivnom bit ćemo primorani stupiti u štrajk, kazao je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin na prosvjedu „Pet do podne” koji je održan u krugu dubrovačke Opće bolnice.

- Problemi u zdravstvu su brojni, a sustav je zapušten. Manjak kadra jedan je od najvećih problema u našoj bolnici. Tu je i podcijenjenost, potplaćenost te loša organizacija i uvjeti rada. Sve nas je to dovelo pred zid. - kazao je Večerin, dodavši kako nije slučajno što su se prosvjedu uz KBC Zagreb i Split priključili i zaposleni u OB Dubrovnik.

- Oni odgađaju, nikome nije jasno što rade. Prosvjedom želimo napraviti pritisak, a ovo je upozorenje da ukoliko se ne počnu baviti našim problemima da ćemo morati ići u štrajk. - rekao je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin.

- Dubrovnik nije odabran slučajno jer je položaj medicinskih sestara u dubrovačkoj Općoj bolnici najnepovoljniji kad se uzmu u obzir troškovi života u Dubrovniku. U našoj bolnici fali stotinjak medicinskih sestara i taj nedostatak netko mora nadoknaditi, a nadoknađujemo ga mi s brojnim prekovremenim satima i neprospavanim noćima. Sve to djeluje i na naše zdravlje, ali i na pacijente koji dobivaju lošu uslugu, svi smo nervozni, a sustav puca. - rekao je Večerin, koji se osvrnuo i na navode iz Ministarstva rada kako je današnji prosvjed nelegalan.

- Samo nas pokušavaju zastrašiti. Svatko ima pravo na pauzu, a ovaj mirni prosvjed uredno je prijavljen policiji.

Prosvjed je osim u dubrovačkoj Općoj bolnici pet minuta do 12 sati danas održan i KBC-ima u Zagrebu i Splitu. Polusatnim obustavljanjem rada i okupljanjem u krugu bolnica zaposleni su poslali poruku Vladi o teškoj situaciji u zdravstvu te nužnom povećanju plaća i potpisivanju kolektivnog ugovora.

Pregovori s Vladom nastavljaju se u petak, a o prijedlogu Vlade ovisit će hoće li zaposleni u zdravstvu organizirati štrajk.

Liječnici su u međuvremenu Vladi dali rok da do 15. rujna ukine odluku o reprezentativnosti sindikata te da ih vrate za stol kao ravnopravne pregovarače ili će u suprotnom i oni organizirati akcije.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020