Ispiši ovu stranicu
Subota, 31 Kolovoz 2019 17:06

Uvertira Gruške noći: „Tko se danas vrtio na ražnju”

Uvertira Gruške noći: „Tko se danas vrtio na ražnju” Foto: DPP/DM

Kao tradicionalna uvertira Gruškoj noći u petak poslijepodne i subotu ujutro na kolac je nabijeno nekoliko desetaka janjaca koji su se zavrtjeli na ražnju.

Bit će janjetine i ove godine za sve koji požele iako je dojam kako je „janjičara” ove godine manje, ali nije, uvjeravaju nas oni sami, ali razlika između prijašnjih i ove godine je što se janjci ovaj put ne vrte na ražnju nasred ceste.

Prepričava se anegdota kako je nedavno jedna turistkinja napravila scenu u jednom restoranu kada joj je poslužena riba, ma zamislite, s glavom.

„Ovo ima oči. Ima očiiii!” - urlala je dotična „saznavši” da riba eto ima glavu i oči, a ugostitelji su kasnije pojašnjavali kako masu turista odbija da im se riba posluži s glavom pa im se fino filetira i čini sve ono što ribu više ne čini ribom nego „proizvodom”.

E sad, kakva je uopće poveznica tog događaja s janjetinom ususret Gruškoj noći. Nitko od nas nije u skupini idiota koji misle da riba ili u ovom slučaju janjci nemaju glavu i oči, niti će, osim možda kakvog vegana, netko činiti scenu zbog pečenog janjca. Mnogi janjetinu i vole, jer janjetina s ražnja je, da se razumijemo, izvrsna i nije nam je potrebno servirati kao „proizvod”, ali svih ovih godina ipak je bilo poprilično neprilično janjce vrtjeti na ražnju nasred ceste, jednostavno je tako, loše izgleda, kao da se šetate klaonicom. Uostalom i nehigijenski je, jer i kad miriše ili smrdi, kako kome, na „prčetinu”, i takva janjetina je bolja od one sa začinom benzinskih para.

Ove godine, pohvalno, ražnji su ograničeni na prostor parkinga oko Robne kuće Srđ i Place gdje su već od jučer, prije no što je ražanj potpaljen, „izbačeni” automobili, a i malo je skriveno od pogleda, pa tko ne voli vidjeti izbečene janjeće oči na kočićima, nije prisiljen pored njih šetati kao prethodnih godina, a kome ne smeta neka poviri, kao i, kad već ne snimamo „tko je danas lizao sladoled na Stradunu”, našu tradicionalnu fotogaleriju „Tko se danas vrtio na ražnju”.

Davor Mladošić