Nedjelja, 28 Srpanj 2019 10:40

Jure Marić: Upozoravali smo da će zbog izmještanja graničnog prijelaza biti problema na Brgatu

Piše:
Pročelnik Jedinstvenog UO Općine Župa dubrovačka Jure Marić Pročelnik Jedinstvenog UO Općine Župa dubrovačka Jure Marić Foto: DPP/DM

Stanovnici Brgata, otkad je izmješten granični prijelaz s hrvatske strane, gotovo svakodnevno ovog ljeta nose se s nesnosnim gužvama u prometu zbog kojih otežano dolaze do svojih domova. Zbog čestih vožnji u kolonama kasne na posao i teško ispunjavaju svoje ostale obveze. Osim nepreglednih kolona, problema imaju i s automobilima koje sezonski radnici iz Trebinja na radu u Dubrovniku parkiraju ispred njihovih kuća.

Općina Župa dubrovačka u više je navrata reagirala, upozoravala nadležna tijela Republike Hrvatske do čega će dovesti izmještanje graničnog prijelaza na Gornjem Brgatu. Od nadležnih su dobivali uvijek isti odgovor prema kojemu će gužve prestati kad granični prijelaz na Brgatu bude u potpunosti završen, priča je za portal Dubrovnikpress.hr pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Župa dubrovačka Jure Marić.

- Općina Župa dubrovačka u više je navrata reagirala prema Ministarstvu financija, Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu turizma, Hrvatskim cestama, Županijskoj upravi za ceste. Upozoravali smo da će izmicanje planiranog graničnog prijelaza oko 700 metara južno prema unutrašnjosti ionako uskog hrvatskog teritorija, remetiti svakodnevni način života lokalnog stanovništva, posebno za vrijeme odvijanja turističke sezone te da će zasigurno doći do poteškoća u odvijanju lokalnog prometa na državnoj cesti D223 i pojedinim lokalnim cestama te pristupnim ulicama i kolnim prilazima objektima. Iz Ministarstva financija nam je tada, kao i sada, odgovoreno da će navedeni problemi biti riješeni kada granični prijelaz bude pušten u rad u punom kapacitetu, a obzirom da isti još uvijek nije završen i radi s ograničenim kapacitetom, odnosno jednom voznom trakom, nadamo se da će tako i biti. - rekao je Marić.

Gužve i kolone na Brgatu najveće su ponedjeljkom i petkom, odnosno kad sezonci stižu na rad u Dubrovnik te kad se vraćaju. Njihovim vozilima treba pridodati vozila onih koji dolaze na kupanje u Župu, ali i vozila brojnih Dubrovčana koji svakodnevno odlaze u „shopping” u Trebinje.
- U stalnom smo, svakodnevnom kontaktu sa stanovništvom čiji su domovi uz dionicu ceste između kružnog toka kod crkve svete Ane na Brgatu i samog graničnog prijelaza te mogu potvrditi da problem ne stvaraju vozila parkirana na privatnom zemljištu već povremeno stvaranje gužvi zbog trenutno ograničenog kapaciteta graničnog prijelaza, a posebno ponedjeljkom i petkom u poslijepodnevnim satima. - kazao je Marić, naglasivši kako su Hrvatske ceste upozorili na nepropisno parkirana vozila.

-Ta su vozila parkirana u pojasu državne ceste D223 koja je u nadležnosti Hrvatskih cesta i policije o čemu smo već obavještavali i jedne i druge. - kazao je Marić, koji se nada što skorijem završetku radova na graničnom prijelazu na Gornjem Brgatu.

- Nadam se da će granični prijelaz u što skorije skorije vrijeme profunkcionirati punim kapacitetom te će se tada normalizirati promet, posebno na dionici u blizini kružnog toka jer se radi o važnom raskrižju između državne ceste i lokalnim cestama prema Gradu i Župi koje su gotovo jedini spoj s Gradom Dubrovnikom s istočne strane. - kazao je Marić.

Stanovnicima Brgata preostaje samo naoružati se strpljenjem jer radovi na uređenju graničnog prijelaza Gornji Brgat još nisu gotovo, odnosno na tom prijelazu funkcioniraju po jedna ulazna i izlazna traka.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019