Utorak, 09 Srpanj 2019 22:36

Otvorena izložba „Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama“

Otvorena izložba „Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama“ Foto: DPP/DM

Samostalna izložba, kako ga je predstavio ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, „najstarijeg živućeg dubrovačkog umjetnika Iva Grbića” otvorena je večeras u DMD-u. Izložbu „Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama“ čine crteži u raznim tehnikama grafičara Iva Grbića, a otvorio ju je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Svi crteži nastali su na Dubrovačkim ljetnim igrama koje je umjetnik vjerno pratio od njihova prvog izdanja 1950. kada je Dundo Maroje prvi put izveden na Ljetnoj pozornici na Gracu. Već je onda Grbić bilježio u svoj notes portrete glumaca. Grbić ove 2019. slavi s Igrama njihov 70. rođendan kao i svojih 70 godina neumornog i neprekidnog likovnog praćenja ovog jedinstvenog festivala, a rijetko koji umjetnik ima tu privilegiju da izložbu može postaviti u kući u kojoj je proveo najranije djetinjstvo, a to je Ivu Grbiću upravo današnji Dom Marina Držića, o čemu je i sam umjetnik na otvaranju govorio.

Iz predgovora katalogu izložbe povjesničarke umjetnosti Anite Ruso:

„Tijekom 70 godina redovitog posjećivanja programa Dubrovačkih ljetnih igara, osobito kazališnih komada kojima su se publici predstavljala Držićeva djela, Ivo Grbić stvorio je, što na licu mjesta što u svom atelijeru, jedinstveni panteon Držićevih likova, ali i svih onih koji su Držića oživljavali kroz predstave: redatelji, glumci, domaća i strana te napose uvažena publika iz javnog života Grada, Hrvatske i svijeta, koja je dolazeći na Igre odavala hommage velikanu Vidri.

Poznati su i brojni njegovi portreti glazbenika, zborova i orkestara, dirigenata i mnogih solista koji su nastupili na Igrama… Za ovu izložbu odabrani su određeni crteži likova iz Dunda Maroja, Skupa, Novele od Stanca, Tirene i Plakira koji su nastajali većinom tijekom izvedbi. Jedna od najupečatljivijih serija crteža s Igara je ona koja nastaje u poslijeratnim godinama, odnosno 1995. Renesansno razigrana postava Dunda Maroja na Gundulićevoj poljani u režiji Krešimira Dolenčića te u izvedbi Dramskog kazališta Gavella donijela je Predraga Vušovića u ulozi Dunda Maroja, Danka Ljuštinu kao Bokčila, Galiana Pahora kao Uga Tudeška, Jelenu Miholjević kao Lauru, Nenada Cvetka kao Dživa te Slobodana Milovanovića kao Grubišu. Neizostavni su na tom popisu Petrunjela koju je tumačila Ksenija Pajić i Pomet kojeg je igrao Vili Matula. Ekspresivnost nacrtanih likova, spontanost i gipkost pokreta, nevjerojatna vještina u prikazivanju portretnih karakteristika objektivni su pokazatelji velike umjetničke vrijednosti ove serije. Ne zaostaju ni prikazi iz Skupa izvedenog 1997. na maloj drvenoj pozornici podignutoj na Boškovićevoj poljani u režiji Marina Carića s ansamblom zagrebačkoga HNK-a.“

Izložbu u DMD-u sutra će vidjeti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja će Dom Marina Držića posjetiti s gradonačelnikom Matom Frankovićem. Naime, Dom Marina Držića prepoznat je kao ključno mjesto za brendiranje velikana hrvatske književnosti, ali i kao nacionalni referentni centar za pružanje svih informacija o životu i radu Marina Držića, a posjet kao nastavak ranije uspostavljene suradnje na temu brendiranja i dostupnih modela za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske.

D.M.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020