Petak, 05 Srpanj 2019 14:21

Konzervatori i dalje kriju kome su dali suglasnost za bankomate, a počela primjena odluke GV-a

Piše:
Konzervatori i dalje kriju kome su dali suglasnost za bankomate, a počela primjena odluke GV-a Ova dva bankomata imaju suglanost konzervatora!

Počela je primjena Odluke o komunalnom redu, izvijestili su iz gradske uprave. Prema toj odluci vlasnici prostora moraju iz pročelja ukloniti bankomate ako za njih nemaju ili u roku od mjesec dana ne ishoduju suglasnost konzervatora.

Komunalni redari proteklih su dana utvrdili kako se u povijesnoj jezgri nalazi 41 bankomat od koji samo njih devet ima suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

I dok se čeka protek roka od 30 dana da vlasnici prostora za bankomate dobiju ili ne dobiju potrebno rješenje od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, isti taj odjel odbija portalu Dubrovnikpress.hr dostaviti odgovor na novinarski upit za kojih su devet bankomata i po kojim smjernicama izdali suglasnosti.

Nije ovo prvi put da iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ne odgovaraju na određene novinarske upite, kao što nije ni prvi put da se prilikom izdavanja raznih kriterija i suglasnosti ne vode istim kriterijima za sve one koji im i podnose zahtjeve.

Najbolji primjer su bankomati postavljeni na vratima knjižare Algebra na Širokoj ulici. Naime, ulazna vrata su zatvorena, a umjesto njih peči se bankomat, kao i u izlogu, uz odobrenje konzervatora, neslužbena je informacija s obzirom da konzervatori odbijaju dati službenu.

Jedan od razloga može biti i taj što je primjerice ovaj prostor u vlasništvu Blagih djela koje vodi Nikola Čičo Obuljen, otac ministrice kulture Nina Obuljen Koržinek, ali osim toga može se postaviti i pitanje na koji način i po kojim kriterijima su i drugi bankomati dobili suglasnost, odnosno je li to već posao policije i DORH-a.

Uglavnom utvrđeni su i svi vlasnici 32 bankomata za čije postavljanje nije izdana potrebna suglasnost, a u tijeku je redovni postupak uzimanja iskaza na zapisnik na temelju kojih će Komunalno redarstvo pokrenuti upravne postupke ili protiv vlasnika ili protiv korisnika prostora te sukladno Zakonu o općem upravnom postupku za svaki bankomat donijeti Rješenje o uklanjaju u roku od 30 dana, ukoliko od dana dostave Rješenja ne ishoduju suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

No, kad se pogledaju smjernice koje su konzervatorskim odjelima diljem zemlje, pa tako i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku uputili nedavno iz Ministarstva kulture, a koje se odnose na bankomate, jasno je da niti jedan bankomat, uključujućim i one za koje su već izdane suglasnosti ne može biti postavljen u Gradu, odnosno povijesnoj jezgri.

Smjernice Ministarstva kulture su naime jasne, a o njima je Dubrovnikpress.hr već pisao OVDJE.

Da prema navedenim smjernicama zapravo niti jedan bankomat ne bi mogao biti u povijesnoj jezgri, pa tako ni oni koji imaju kakve takve suglasnosti Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, jasno je istaknuo i sam gradonačelnik Mato Franković na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Naveo je tada naime i kako će bankomati koji imaju suglasnosti Konzervatorskog odjela u Dubrovniku morati proći revizijski postupak.

Nakon isteka od 30 dana, ako vlasnici/korisnici prostora ne postupe po rješenju izreći će im se novčane kazne koje, navode iz grada Dubrovnika, „za fizičke osobe iznose do dvije godišnje bruto plaće, odnosno 10 godišnjih bruto plaća za pravnu osobu. Istovremeno se pokreće i prekršajni postupak na način da će se prekršiteljima svakodnevno izricati prekršajni nalozi koji iznose 2.000 kuna za fizičku osobu, 5.000 kuna za obrt te 10.000+2.000 kuna za pravnu/odgovornu osobu, sve dok ne postupe prema Odluci o komunalnom redu”.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019