Četvrtak, 27 Lipanj 2019 21:21

Hvarska postaje Ulica maestra Đela Jusića; nezadovoljni stanovnici poslali anonimna pisma

Piše:
Hvarska postaje Ulica maestra Đela Jusića; nezadovoljni stanovnici poslali anonimna pisma Foto: DPP/DM

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika je jednoglasno usvojilo i prijedlog o izmjeni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika. Naime, na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića Hvarska ulica preimenuje se u Ulicu maestra Đela Jusića. Gradonačelnik je istaknuo kako je očekivao apsolutni konsenzus oko davanja naziva ulice tako važnom i izuzetnom čovjeku kakav je bio Đelo Jusić.

- Moram vas izvijestiti kako sam jučer i danas dobio dva pisma stanovnika Hvarske ulice, bar tako piše jer nije potpisano, a koji se protive preimenovanju te ulice. Kako su pisali meni i Gradskom kotaru priča se razlikuje. Kotaru su napisali da stanovnici zahtijevaju da se točka preimenovanja Hvarske ulice povuče s dnevnoga reda sjednice jer će izmjena napraviti probleme privatnim iznajmljivačima jer će morati mijenjati adrese na Bookingcomu i ostalim aplikacijama za bukiranje. - rekao je gradonačelnik.

- Zar nije apsurdno da opet razmišljamo o onome što govori Marin Držić, a to je tezoro, samo pare, pare. To što je Đelo Jusić dao cijeloga sebe za ovaj Grad, što ga je toliko volio i hodao po njemu kao institucija i što je, kad je bilo teško, mogao ostati u Zagrebu, padale su bombe, ali je Đelo, koji je imao 60 godina došao u Grad. Nikad neću zaboraviti kad mi je pričao kako je nastala pjesma "Kad zazvone dubrovačka zvona". Došao je u Grad, hoda njime i nešto mu je falilo. Došao je doma i išao zvati prijatelja iz hotela Argentina i kaže mu kako nešto fali, ne čuju se zvona , to fali. Nakon sat vremena je napisao tu skladbu. - rekao je gradonačelnik i osvrnuo se na drugo pismo koje je poslano njemu.

- Sljedeće nepotpisano pismo od stanovnika Hvarske ulice izražava duboko poštovanje prema Đelu Jusiću. Stanovnici smatraju da njihovo obraćanje meni može ostati anonimno, ali ne može ako ga upućuju gradskim institucijama. - rekao je Franković.

- Stanovnci ističu da Hvarska nosi ime jer je veći dio godine osunčana kao i otok Hvar te predlažu da se po Đelu nazove neka druga ulica, možda neka nova ulica na Pobrežju ili da se promijeni naziv Ulice Lazarini, u kojoj je živio ili Vetranićeve, u kojoj se rodio, ili da se promijene imena ulica koje imaju neke neprimjerene nazive, možda je to Ulica padre Perice?! - rekao je Franković te objasnio zašto se imena nekih ulica ne mogu mijenjati.

- Ako ćemo o povijesti, zašto se ulica u kojoj je Đelo živo zove Ulica Lazarini, sigurno većina vas zna da je tamo bila crkva Lazarina i da je ta ulica ostala kao trajna uspomena na to što je bilo. Nije prihvatljiva Hvarska¨, ali jest Vetranovićeva koji je bio benediktinac, jedan od najplodnijih i najdugovječnijih pjesnika hrvatske književnosti?! Kad sam ovo danas dobio sablaznio sam se. Micanjem Hvarske nećemo povrijediti Hvarane. Iz te se ulice sve vidi, na nju gledaš vrata od Buže i toliko je simbolike u bilo kojoj ulici, ali ne može se promijeniti Ulica Frana Supila, ali Hvarska može. - rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako će stanovnicima Hvarske Grad platiti troškove izmjene dokumenata.
- Tu je nekih 70-tak adresa i svima koji će mijenjati osobne i ostale dokumente, troškove će snositi Grad i to smo radili i prije. - kazao je Franković.

Istaknuo je kako će dio Đelova pepela privremeno biti smješten u foajeu Kazališta Marina Držića, a trajno će biti smješten u novim prostorima Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
- Dio njegova pepela počivat će trajno u tom prostoru kao trajna uspomena na njegovu ljubav prema svome Gradu. - rekao je Franković.

Inače, vijećnik Jadran Barač (SDP) predložio je da koncertna dvorana, kad je Grad izgradi, bude nazvana po maestru Đelu Jusiću. Vijećnica Marina Vučković Matić (HNS) predložila je da se po Đelu preimenuje ulica kod Mercantea, što se vijećnicima, posebno Ivanu Jelčiću (DDS) nije svidjelo. Također je predložila da se osnovna škola na Montovjerni, koja se gradi, nazove po Đelu Jusiću.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020