Srijeda, 26 Lipanj 2019 10:29

Orlanda Tokić: Gradnja POS stanova u Solitudu kreće dogodine

Piše:
Orlanda Tokić: Gradnja POS stanova u Solitudu kreće dogodine Foto: DPP

Aktualni gradonačelnik Mato Franković još je u svom izbornom programu nosio projekte stanogradnje za mlade obitelji. Po dolasku na vlast aktualizirao je projekt iz mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice koja je predlagala izgradnju POS stanova u Solitudu. Osim Solituda, Mokošica i Pobrežje lokacije su na kojim aktualna gradska uprava putem različitih modela namjerava stambeno zbrinuti mlade obitelji.

Od početne ideje, projekt izgradnje stanova POS-a u Solitudu odmakao je do izrađenog idejnog rješenja i ugovorenog glavnog projekta. Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić ističe kako bi prva lopata na izgradnji prve faze POS-a u Solitudu trebala biti zakopana već iduće godine u listopadu.

- Ukoliko sve bude išlo po planu, dakle ako ne bude zastoja, radovi na izgradnji prve faze POS stanova u Solitudu mogli bi započeti već iduće godine na jesen. S Vrtlarom rješavamo imovinsko -pravne odnose oko otkupa zemljišta za vrtić i stanove nakon čega ćemo podnijeti zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole. - kazala je Tokić, najavivši kako će se u Solitudu već na jesen realizirati infrastrukturni projekti koji su se trebali realizirati na proljeće, ali su odgođeni zbog loših vremenskih prilika.

- Paralelno s izgradnjom prvih 50 stanova POS-a u Solitudu gradit će se i dječji vrtić i u pripremi je dokumentacija za javni natječaj i poziv svim arhitektima da se na njega prijave kako bismo dobili kvalitetno idjeno rješenje za vrtić. Inače, već u listopadu u Solitudu počinje realizacija onih projekata koji su već bili najavljeni, a to je rekonstrukcija kružnog toka kod kampa i izgradnja treće trake za izlaz iz Solituda. Pred nama su radovi na kanalizacijskoj i mreži. Sredit ćemo i asfaltirati Ulicu Vatroslava Lisinskog do Orsana te još nekoliko ulica. Često se prigovara kako je Solitudo zagušeno naselje, a nama ga je cilj rasteretiti, odnosno prije izgradnje zgrada POS-a treba ga učiniti protočnim i zato i planiramo sve ove radove. Planirana je i cesta koja će iz Moluntske ulice ići prema vrtiću, odnosno prema zgradi vaterpolista. Dakle sve radimo kako bismo prometno rasteretili taj kvart.- rekla je Tokić.

Druga lokacija na kojoj Grad namjerava zbrinuti mlade je Pobrežje. Grad je otkupio 76 000 kvadrata zemljišta na kojem će mlade obitelji graditi obiteljske kuće.

- Definiramo izgradnju na tom području i prometnice koje su preduvjet izgradnji kao i ostale javne sadržaje na tom području. Izvjesno je da će krajem ovog ili početkom sljedećeg mandata biti zadovoljeni svi uvjeti za izgradnju na tom području. To je ogromno zemljište, to je prvo veliko zemljište kupljeno za izgradnju nakon Mokošice. No, moramo definirati kolike će biti parcele za gradnju kuća i koji ćemo model gradnje izabrati, vjerojatno će to biti mješovita gradnja, a po povoljnijoj cijeni će se nuditi zemljište onima koji žele sami graditi. Naravno, morat će poštivati pravila gradnje, dakle bit će to objekti manje katnosti, tipa obiteljskih kuća, ne visoka gradnja nego primjerena ambijentu. - kazala je Tokić.

- Još je od početka kampanje naš cilj bio rješavanje stambene problematike mladih. Naravno, Grad ne može riješiti taj problem u cijelosti, ali ga može umanjiti. - dodala je.

Inače, Grad već u Mokošici gradi stanove POS-a kao i stanove za branitelje. Ta će gradnja, ističe Tokić bit gotova iduće godine.

-U Mokošici se malo kasni s izgradnjom zbog vremenskih uvjeta koji su do kraja svibnja bili iznimno loši, ali stanovi će biti gotovi iduće godine, a na nama je da definiramo uvjete kako bi se mlade obitelji mogle prijaviti za ove stanove u Mokošici. - rekla je Tokić.

Inače, mlade obitelji u Dubrovniku sve teže dolaze do stana. Tek se rijetki ne bi li riješili stambeno pitanje kreditno zadužuju, a i kad su spremni uzeti kredit ne mogu ga dobiti zbog visokih cijena stambenih kvadrata u Dubrovniku, odnosno rata kredita koju su nekad veće i od prosječne hrvatske plaće.

Stanove koje bi mladi koristili za podstanarstvo sve je teže naći jer se gotovo svi adaptiraju i prenamjenjuju u apartmane koji se iznajmljuju turistima.

Grad Dubrovnik, sve i da hoće, nema potrebni potencijal za riješiti stambene probleme svih mladih dubrovačkih obitelji, no raznim modelima gradnje i najma stanova, svakako može pomoći kako bi se taj problem umanjio.

Stanovi koje gradi, kao i oni koje će Grad Dubrovnik tek graditi, neće se mladima dodjeljivati po klasičnom POS modelu koji je u svim obalnim dijelovima Hrvatske zloupotrijebljen već će im se davati u desetogodišnji najam od 1 500 kuna mjesečno, a nakon proteka od 10 godina bit će im ponuđeni na otkup.

No, oni koji se odluče na takav model stambenog zbrinjavanja svakako će se morati držati ugovora s Gradom, odnosno u tim će stanovima morati živjeti, neće ih moći iznajmljivati sve dok ne postanu vlasnici, odnosno dok ne otplate kredit.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020