lausnekretninebanner

Nedjelja, 23 Lipanj 2019 21:48

Hashtag „respectthecity”

Piše:
Hashtag „respectthecity” Foto: DPP/DM

Projekt „Respect the City”, odnosno „Poštujmo Grad” koji je pokrenula dubrovačka gradska uprava često se zna među građanima ironično spomenuti. Ima li gužve u prometu eto „dežurnih” koji će odmah iskoristiti prigodu da zapitaju je li gužva dio projekta, ima li više od dva kruzera u Gružu eto ih da to fotografiju, „objese” na Facebook i dopišu „Respect the City”, nestane li struje na Pilama opet se ironično spominje projekt „Poštujmo Grad” itd.

Sve to u biti znači samo jedno – da je projekt „Poštujmo Grad” postigao jedan od svojih ciljeva, a to je da se o poštivanju Grada priča, pa makar eto o samom projektu i s dozom ironije među građanima, iako je on među strukom pohvaljen.

Potreba za tom ironijom nestat će onog dana kada projekt ostvari još jedan od svojih ciljeva, a taj je da sami građani konačno počnu poštivati Grad u kojem žive i od kojeg žive. Naime, projekt „respect the City” nisu (samo) kruzeri, nije to (samo) rješavanje prometnih gužvi koje su kronična boljka Dubrovnika u ljetnim mjesecima, projekt „Poštujmo Grad” nije (samo) tu zato da spriječi turiste da primjerice u kupaćem kostimu šetaju Stradunom, projekt „Respect the City” smo svi mi.

Kada građani shvate da je dio projekta „Poštujmo Grad” i to da npr. ne parkiraju u prometnom traku ispred bivše zgrade DTS-a jer je to kolnička traka, a ne parking, pa ni na dvije minute, kada shvate da je u garažama mjesto automobilima, a ne apartmanima, jer ne otvaraju te apartmane političari, nego građani ovog grada, kada shvate da se ne lomi zid tornom u stambenoj zgradi u tri poslijepodne, da se šut ne baca pokraj kontejnera komunalnog otpada i još puno toga, a moglo bi se nabrojiti primjera i primjera, i svi spadaju u norme civiliziranog ponašanja; kada dakle građani počnu poštivati svoje susjede, potrebe i prava drugih oko sebe i norme civiliziranog svijeta, onda će početi poštivati i Grad i shvatiti što projekt „Respect the City” zapravo jest te ga pogurati naprijed.

Evo, mogu početi od npr. od toga ne samo da bacaju smeće u predviđeno doba već i da ga bacaju tamo gdje trebaju. Ovaj tjedan „Čistoća” je u Mokošici postavila podzemne spremnike za miješani komunalni otpad no još uvijek ima onih koji smeće ostavljaju i dalje na mjestima gdje su navikli, i uopće ih ne zanima što tu više nema kontejnera za komunalni otpad, teško im je valjda učiniti dvadesetak koraka dalje do podzemnih spremnika, lakše im je smeće ostaviti na podu, a onda će možda napisati na Faceboku kako Mokošica smrdi i da Čistoća ne radi svoj posao - uz hashtag „respectthecity”.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250