Utorak, 18 Lipanj 2019 22:34

Umjesto kuknjave po Facebooku bez učinka, aplikacijom nlS prijavljujte prekršaje na moru i plažama

Piše:
Umjesto kuknjave po Facebooku bez učinka, aplikacijom nlS prijavljujte prekršaje na moru i plažama Foto: DPP/DM

Kako je konačno zatoplilo tako je počela i sezona kupanja, nešto kasnije nego što je to uobičajno, a s radostima na spjađama neizbježno je bilo da počnu i kritike po Facebooku oko ležaljki na plažama.

No, od silnih objava po društvenim mrežama nema vele koristi, zaradi se pokoji „like”, ogorčeni Dubrovčani napišu par komentara i to je otprilike to. Sjeća li se uopće itko više onog pokušaja organiziranja prosvjeda na Banjama, dobar pokušaj, ali od Facebook ratnika koji su najavili doći pojavilo ih se par, ostalima je bilo prelijeno.

Stoga se kukanjava facebooku ima isti učinak kao one „forwarduše” u kojima piše kako će Facebook dati po jednu kunu za svako dijeljenje fotografije na kojoj je obično neko jadno dijete na samrti, a niti dijete niti njegovi roditelji ne znaju za to niti vide ijednu kunu.

Učinak je dakle sličan, objavu na privatnom profilu ili nekoj grupi o nelegalnim ili ležaljkama koje se postavljaju kako je koga volja rijetko tko od odgovornih vidi na „Fejsari”, a još manje obada, osim ako koja objava ne dospije u medije, a i tada se najčešće dogodi - jedno veliko ništa, odgovorni nešto kao obećaju, pa onda zaborave.

E da ne bi zaboravili ima u svemu jedna pozitivna stvar, a zove se Nautički informacijski sustav razvijen još prije nekoliko godina. Ministarstvo mora razvilo je naime aplikaciju nlS koja je namijenjena doduše prvenstveno nautičarima i njihovoj sigurnosti na moru, ali i za prijavu prekršaja na moru, a u te prekršaje i jurisdikciju istih onih kojima bi prijavili npr. glisiranje preblizu obali, spadaju i prekršaji koncesionara s ležaljkama na plažama.
Skidanjem ove uistinu dobro osmišljenje aplikacije osim nautičkih potreba poput vremenske prognoze, popisa luka i sidrišta, poziva u pomoć i sl. omogućeno je efektno prijavljivanje prekršaja uz što se može poslati vrijeme, poziciju prekršaja te priložiti fotografiju ili video snimak kao i opis prekršaja. Prekršaj je moguće prijaviti i anonimno, ali kako to biva kod anonimnih prijava nitko vas tada više nije dužan obavijestiti što se dogodilo na koncu s vašom prijavom. Za prijavu prekršaja je doslovno potrebno desetak sekundi.
aplikacijanlsUglavnom, umjesto kuknjave po Facebooku, kad to već ne čine oni koji bi trebali, bolje je prionuti na posao, pa početi prijavljivati idiote na skuterima koji jurcaju na par metara od obale, gliseraše koji rade isto, a mogli bi se u slučaju kakvog zla braniti sinkopom, uglavnom gomilu neodgovornih na moru i naravno prekršaje koncesionara, ali i primjerice onečišćenja mora.

Za sve je naravno potrebno poznavati neki minimum propisa i ne slati prijave ukoliko niste sigurni da je riječ o prekršaju ili nekom sigurnosnom i ekološkom problemu, a besplatnu aplikaciju, jednostavnu za korištenje i višejezičnu, a koja je korisna i bez da prijavljujete prekršaje, možete u Google Playu skinuti OVDJE, a iStoreu OVDJE.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020