Utorak, 18 Lipanj 2019 14:55

Ako se konzervatori budu držali istih kriterija svi bankomati u Gradu morat će se ukloniti

Piše:

Nakon što su jutros iz Grada Dubrovnika u priopćenju za javnost napisali kako je gradonačelnik Mato Franković, u suradnji s Ministarstvom kulture, odnosno konzervatorima, uputio prijedlog Gradskom vijeću da se ubuduće zabrani postavljanje „bankomata i drugih uređaja” u Gradu, odnosno povijesnoj jezgri, te da će oni koji su već postavili bankomate morati tražiti dopuštenje konzervatora da ih ne uklone, postavlja se nekoliko pitanja na koja će prvenstveno konzervatori morati dati odgovore, a Grad ponuditi rješenje.

Naime, na Stradunu i drugim ulicama, prvenstveno u Ulici od Puča, postavljeno je skoro 40 bankomata, a od tih 40, prema neslužbenim informacijama, samo za devet konzervatori su izdali dopuštenja za postavljanje, odnosno suglasnost. Pitanje na koje konzervatori trebaju dati odgovor jest, ne samo kojih je to devet bankomata, već po kojim smjernicama su dali suglasnost za postavljanje.

S obzirom da iz Grada navode kako bankomati „narušavaju vizure povijesne jezgre, UNESCO-vog zaštićenog lokaliteta”, odnosno da će zbog toga ubuduće biti zabranjeno njihovo postavljanje, prema tom kriteriju niti jedan bankomat, od onih koji su već postavljeni u Gradu, ne bi smio dobiti dodatnu suglasnost konzervatora ukoliko se vidi s ulice, odnosno ukoliko je postavljen u izlogu, vratima ili pročelju zgrade, a tako su postavljeni svi i apsolutno svi nagrđuju vizure Grada.

Prema tom kriteriju konzervatori ne bi smjeli dati naknadnu suglasnost za niti jedan od već postavljanje bankomata, a za devet za koje su već dali suglasnost, istu trebaju povući. U suprotnom je riječ o dvostrukim kriterijima, odnosno mjerilima koja ne bi za svih vrijedila isto.

No, nažalost dubrovački konzervatori nemaju za svih ista mjerila i kriterije koje i inače stvaraju sami pa se sve svodi na onu „kadija te tuži, kadija ti sudi”, pa nekako miriše da bi i u ovom slučaju sve moglo teći po kriteriju „po babi i dundu” ili tko zna već čemu.

Inače, nakon što je Grad jutros uputio priopćenje nazvali smo i pročelnicu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žanu Baću sa zamolbom da nam ustupi popis bankomata za koja su izdane suglasnosti, te joj spomenuli priopćenje Grada.

Na prvu Žana Baća se pravila kao da ne razumije pitanje koje je bilo jednostavno, a glasilo je može li nam ustupiti popis bankomata za koje su izdane konzervatorske suglasnosti. Tako je, umjesto da odgovori, Baća ponavljala kako će po pitanju suglasnosti surađivati s Gradom i Ministarstvom kulture, izbjegavajući dati odgovor koji su to bankomati već prije dobili suglasnost. Na koncu je ipak shvatila jednostavno pitanje i tražila pismeni upit koji je i dobila i u kojem se također traži odgovor po kojim smjernicama se njen odjel povodio izdavši suglasnost za devet ili koliko već bankomata. Taj odgovor će svakako biti zanimljiv.

Dubrovnikpres.hr nedavno je objavio fotografije skoro svih bankomata na Stradunu i u Ulici od Puča, koje možete vidjeti OVDJE, a najdrastičniji primjeri narušavanja vizure Grada nalaze se i u izlozima i vratima pojedinih banaka i prostorima kojima gospodare Blaga djela, a kojima inače rukovodi Nikola Ćićo Obuljen, otac ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Na kraju svega postavlja se pitanje, ukoliko se konzervatori, za razliku od dosadašnje prakse, budu povodili jednakim kriterijima za svih, odnosno prvenstveno kriterijem na kojem inzistira Grad Dubrovnik, da bankomati ne nagrđuju vizuru, a svi u vratima, izlozima i pročeljima nagrđuju, hoće li se uistinu naložiti uklanjanje svih bankomata iz Grada?!

Dubrovnik je tu uhvaćen u jednu zamku, jer koliko god su ružni, bankomati su i korisni, a bankomati banaka posebno su korisni stanovnicima. Ukoliko se svi maknu, a po ovim kriterijima bi se morali maknuti, a gdje će onda prvenstveno žitelji Grada danas – sutra podići koji solad kad im zatreba? Što onda? Onda ćemo kukati kako nemamo gdje podignuti novac?!

U ludilu kontra bankomata otišlo se toliko daleko da je jedan portal danas objavio čak i fotografiju nekoliko bankomata u Novom naselju Mokošica s naslovom kako „bankomat groznica trese i Mokošicu”. Možda bi Mokošani trebali potegnut do Grada ili do Gruža za podignut sto kuna?!

No, Dubrovnik zapravo nema problem s bankomatima u vlasništvu banaka, koji su korisni i za same građane i nema ih previše, Dubrovnik ima problem s ingordecom dviju tvrtki, Auro Domus i Euronet, čiji su bankomati preplavili Grad, a koji su namijenjeni turistima i na kojima te tvrtke zarađuju na tečajnim razlikama i provizijama.

Kako onda riješiti ingordecu, odnosno pomiriti potrebe samog stanovništva, među kojima će pojedinci prvi poći kukati u banku kako nemaju gdje podignuti novca, i tržišno natjecanje u koje su uključene i navedene tvrtke. Rješenje da se dopusti bankama da zadrže bankomate nije rješenje, jer ako se bankomati dižu jer nagrđuju vizure Grada, bankomat Privredne, OTP, Zagrebačke ili bilo koje druge banke nije ništa ljepši ni ružniji od bankomata Auro Domusa ili Euroneta, a i zakonski bi bilo upitno stvarati jedne kriterije za jedne, a druge za druge.

Dakle, pošteno bi bilo jedino ukloniti sve bankomate iz Grada, a postaviti ih u neki od unutarnjih prostora gdje neće nagrđivati vizure Grada, a u kojem će se omogućiti po jedno mjesto za bankomat pojedine banke ili novčarske kuće, što je rješenje kojem su već pribjegli pojedini gradovi. Grad Dubrovnik, ali i Blaga djela, posjeduju takve prostore pa nije potrebno previše pametovati.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019