Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 13 Lipanj 2019 14:43

Franković se izborio za izmjene zakona; u Dubrovniku neće moći taksirati svatko

Piše:

Na inicijativu Grada Dubrovnika doći će do izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, doznaje neslužbeno portal Dubrovnikpress.hr. Riječ je o zakonskim izmjenama koje je gradonačelnik Mato Franković dogovorio s ministrom prometa, pomorstva i infrastrukture Olegom Butkovićem, a kojima će se ograničiti broj taksi vozila u gradovima čije su zone pod zaštitom UNESCO-a.

Kako doznaje portal Dubrovnikpress.hr, resorni ministar Butković prihvatio je Frankovićeu inicijativu o žurnom pokretanju izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, iako je još donedavno gorljivo branio taj isti Zakon. Naime još je u travnju 2018. kada je ovaj Zakon usvojen u Saboru, Butković istaknuo kako se gužvi ne treba bojati. No, gužve su potpuno prometno začepile Dubrovnik.

Naime, gužve u prometu u Dubrovniku su postale svakodnevne, a broj taksi vozila evidentno je porastao. Prema posljednjim procjenama u Dubrovniku je preko dvije tisuće taksista, a s obzirom kako je sezona još daleko od vrhunca, očekuje se da će njihov broj još rasti.

Prema žurnim izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu s kojima s složio Butković, u zonama gradova pod zaštitom UNESCO-a broj taksista će se ograničiti. Kako doznaje portal Dubrovnikpress.hr, u Dubrovniku će biti 400 taksista i niti jedan više.

Franković je inače nedavno o problemima s taksi prijevozom s kojima se, nakon liberalizacije te djelatnosti, suočio Dubrovnik, pisao premijeru Andreju Plenkoviću, koji se za posljednjeg posjeta Dubrovniku osvjedočio kako izgleda grad pod opsadom taksi vozila.

Inače, brojni su gradovi u drugim državama, poput Londona ili San Francisca nakon liberalizacije taksi prijevoza, uvidjevši da je upravo ona generirala gužve, mijenjali odluke i uveli ograničenje broja taksi izvršitelja.

Da će se i u liberaliziranom taksi prijevozu morati uvesti mjera, gradonačelnik Mato Franković najavio je još na prošloj sjednici Gradskog vijeća, kazavši kako će Vlada i resorno Ministarstvo moraju uvidjeti da se liberalizacijom nije postigao željeni cilj jer vožnje nisu jeftinije, a gužve su veće, odnosno u slučaju Dubrovnika, neizdržive.

Ipak, iako se i Butković složio kako su izmjene Zakona o cestovnom prometu nužne i žurne, pitanje je koliko žurno će se njima pristupiti, ako se uzme u obzir da je pred Vladom i Saborom ljetna stanka.