Srijeda, 10 Travanj 2019 19:36

Učenici Pomorsko – tehničke škole u Sloveniji sudjelovali na projektu izrade robota

Učenici Pomorsko – tehničke škole u Sloveniji sudjelovali na projektu izrade robota Foto: Pomorsko - tehnička škola Dubrovnik

Učenici Pomorsko - tehničke škole Dubrovnik vratili su se s dvotjednog boravka u slovenskom Školskom centru Ptuj prepuni dojmova u sklopu Erasmus + projekta koji se u školi provodi od rujna 2018.

Osam učenika u zanimanjima elektrotehničar i računalni tehničar za strojarstvo sudjelovalo je u projektu izrade robota, od crtanja i 3D printanja dijelova robota do samog sastavljanja i programiranja. Pod budnim okom mentora učenici su izrađivali kostur robota, osovine i druge dijelove, sastavljali su komponente poput senzora, tiskanih pločica za očitavanje senzora i za napajanje na glavnu ploču robota, spajali su žice i programirali.

U sklopu bogatog programa koji su dubrovačkim učenicima pripremili slovenski domaćini, učenici su imali priliku upravljati robotskom rukom, vidjeti različite radove učenika i nastavnika Škole za elektrotehniku i računalstvo u području obnovljivih izvora energije. Posjetili su tvornicu aluminija Talum u Kidričevu, nedaleko od Ptuja, Fakultet za elektrotehniku, računalstvo i informatiku u Mariboru i Školu za oblikovanje u Mariboru. U slobodno vrijeme učenici su upoznali kulturne i povijesne znamenitosti Ptuja i Ljubljane, a sudjelovali su i na međunarodnom ptujskom karnevalu.

Osim učenika u sklopu projekta u mobilnosti je sudjelovala i profesorica strojarske grupe predmeta Dalija Milić Kralj. Tijekom petodnevnog stručnog usavršavanja radila je na upravljanju robotskom rukom i na sustavima solarnih ćelija. Na poticaj slovenskih kolega izradila je i mini Savonius vjetroturbinu koju će koristiti u nastavi. Osim stečenih znanja i novog profesionalnog iskustva, profesorica Milić Kralj posebno vrijednim smatra razmjenu dobre prakse sa slovenskim kolegama, kao i inspiraciju i motivaciju koju joj je donijelo prvo Erasmus+ iskustvo.

„Škola je izrazito zadovoljna svim realiziranim projektnim aktivnostima iz kojih su se izrodile i nove ideje za daljnji rad. U sklopu priprema učenika za mobilnost škola je ostvarila suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom, a treba napomenuti i da je dio materijala potrebnih za izradu robota sufinancirao Grad Dubrovnik u sklopu natječaja za predlaganje programa javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu za 2019. godinu.” - navode uz Pomorsko – tehničke škole Dubrovnik.

DPP

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019