lausnekretninebanner

Petak, 01 Ožujak 2019 17:46

Stigao „Sveti Florijan“, prvi protupožarni brod u Dubrovačko – neretvanskoj županiji

Stigao „Sveti Florijan“, prvi protupožarni brod u Dubrovačko – neretvanskoj županiji Foto: DNŽ

Župan Nikola Dobroslavić predao je u petak u Portu u Dubrovniku prvi protupožarni brod u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, „Sveti Florijan“, načelniku Općine Mljet Đivu Marketu koji ga je odmah potom uručio zapovjedniku JVP Mljet Mariju Dabeliću.

Župan Dobroslavić je prilikom ove svečanosti istaknuo kako je ovo pravi primjer dobrog iskorištavanja sredstava iz fondova EU.

- Brod je sufinanciran najvećim dijelom iz fondova EU kroz projekt koji provodi Dubrovačko-neretvanska županija. Ovo je prvi vatrogasni brod u našoj županiji, a o njemu će skrbiti JVP Mljet, ali naravno bit će na raspolaganju cijelom ovom južnom akvatoriju. Uskoro stiže još jedan vatrogasni brod Grada Dubrovnika i to je značajni dodatak sigurnosti i mogućnosti intervencija na moru. Ovaj brod koristit će se kod požara na brodicama, ali i primjerice onečišćenjima, vjerojatno i u nekim drugim hitnim situacijama. - rekao je župan Dobroslavić.

Brod „Sveti Florijan“ prvi je protupožarni brod na našem području koji je nabavila Dubrovačko-neretvanska županija u sklopu europskog projekta AdriaMORE, jednog od projekata koji trenutačno provodi iz programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska-Italija.

Projektne aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije vrijedne su oko milijun i 350 tisuća kuna od čega se 85 posto iznosa sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak od 15 posto vlastitim sredstvima.

Ugovor o gradnji broda, vrijednog oko 950 tisuća kuna, potpisan je rujnu prošle godine s tvrtkom Damor d.o.o., a o njemu će skrbiti Javna vatrogasna postrojba Mljet i Općina Mljet.

Dubrovačko-neretvanska županija svečanost dodjele organizirala je i kao dio aktivnosti povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka. Brod je danas blagoslovio dubrovački katedralni župnik don Stanko Lasić.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250