Ponedjeljak, 25 Veljača 2019 14:56

Gruž će se mijenjati iz temelja; Grad pokreće projekt vrijedan milijardu kuna

Piše:
Gruž će se mijenjati iz temelja; Grad pokreće projekt vrijedan milijardu kuna Foto: DPP

Još je na sjednici Gradskog vijeća u studenome prošle godine, obrazlažući rebalans proračuna za 2018. gradonačelnik Mato Franković amandmanom osigurao 250 tisuća kuna za pripremu dokumentacije urbanističkog rješenja Gruža. Od studenoga 2018. do veljače 2019. nije se stalo već se intenzivno radilo, razgovaralo i pregovaralo s nadležnim Vladinim resorima, a s ciljem da se Grad Dubrovnik što prije pripremi, osigura sredstva i krene u realizaciju projekta koji ima za cilj potpuno prometno rasteretiti područje Gruža od Remize do Sustjepana te otvoriti to iznimno važno područje Grada što više građanima.

O projektu intermodalnog centra i razvoja Gruža vrijednog milijardu kuna, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić za portal Dubrovnikpress.hr otkrila je neke od detalja.

TUNEL KROZ GRUŽ NAJVEĆI IZAZOV

- Još od prosinca intenzivno radimo na projektu koji će potpuno primijeniti sliku Gruža, odnosno to će područje Grada otvoriti građanima. Projekt je to koji rješava prometni sustav Grada i otvara područje Gruža kao novog urbanog centra sa šetnicama, zelenim zonama te rješava sve potrebe Lučke uprave Dubrovnik definirane UPU-om. To je zapravo projekt triju institucija Lučke uprave Dubrovnik, Hrvatskih cesta i Grada Dubrovnik, a Grad je njegov nositelj. - kazala je Tokić pojasnivši dalje:
gruzprojekt2502 2- Zašto su Hrvatske ceste u ovom projektu? Pa zato što su neke od cesta koje ćemo rekonstruirati u njihovu vlasništvu. Njihova je cesta od Solske baze do priključka na most, a priključak na most je početna točka rekonstrukcije križanja kod Batahovine, područja na kojem su planirani novi lučki sadržaji. Tu u blizini je i onaj uski prolaz ispod mosta koji će se također rekonstruirati, a treća točka je Solska baza, odnosno početak ulaza u tunel koji je planiran negdje oko crkve, a završit će kod Radeljevića. - rekla je Tokić.

- Uz poboljšanja u prometu kojih će biti i u ostalim dijelovima Grada, tunel je kroz Gruž je najveći izazov, ne zato što je on građevinski zahtjevan, izazov je jer se prvi put upuštamo u jedan takav projekt, koji će, kad se izgradi, kad bude gotov, u potpunosti promijeniti sadašnju sliku Gruža jer Gruž više neće biti prometno zagušen. S promet koji će se odvijati pod zemljom, gruška riva će se konačno otvoriti za nove sadržaje, zapravo će taj dio Grada konačno prodisati. - kazala je Tokić, istaknuvši kako Gradu prvo predstoji izrada dviju iznimno važnih studija koje su preduvjet realizaciji ovog projekta.

GRUŠKA RIVA KAO ŠETNICA

- Prvi dokument je Studija izvodljivosti koja će, između ostalog definirati karakteristike tunela, njegovu dubinu, način gradnje, širinu i ostale tehničke karakteristike. Ta je Studija temelj realizaciji ovog projekta kad je u pitanju izrada projektne dokumentacije i prijavljivanje projekta na fondove Europske unije. Dakle, trenutno smo fokusirani isključivo na izradu dokumentacije. Cilj nam je u sljedeće dvije godine izraditi potrebne studije, odnosno Studiju izvodljivosti, Studiju utjecaja na okoliš i Cost - benefit analizu, što ja preduvjet apliciranju na europske fondove. Da bi građanima bilo jasnije, ovaj je projekt najlakše usporediti s projektom Zračne luke Dubrovnik i Pelješkim mostom. Inače, osim Dubrovnika i drugi su gradovi krenuli u sagledavanje svojih prometnih rješenja i mnogi od njih također će za realizaciju tih projekata pokušati dobiti sredstva iz EU fondova. - rekla je Tokić.
gruzprojekt2502 5- Građanima je sada možda teško razumjeti, možda neki ni ne vjeruju u njegovu realizaciju, ali svi ćemo se složiti kako je područje Gruža, njegov dio na moru enormno veliki potencijal. Stanovnici Gruža sami kažu kako je zapravo izgubio svoje sjedište, placa je postala veliki problem jer svi bi na placu, a nemaju gdje s autom. Park Luja Šoletića ostao je zeleni otok između dvije ceste. On ljeti živi, pun je turista i mališana, a po noći vas je strah kroz njega proći i nema sadržaja. - rekla je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Orlanda Tokić.

- Izgradnjom tunela dobit ćemo rivu šetnicu kao što je dobio Split. Brojni ljetnikovci će na taj način izaći u prvi plan, ovisno o želji njihovih vlasnika, dobit će priliku da se otvore jer to je područje i povijesna zona koja ima svoju priču. Cilj nam je rekonstruirati Park da i on postane dio te nove cjeline. Na onom dijelu oko place gdje ima stanara bit će moguć interventni promet, odvijat će se opskrba, puno je izazova i rješenja pred nama koja moramo osmisliti jer taj dio Gruža ima dvije fasade, prva je ova s postojećim objektima, druga fasada je ona morska s brodovima i barkama, jahtama. Cilj nam je da placa ostane gdje jest s tim da se neki sadržaji prošire na onaj dio iza gdje su povijesni vrtovi. - ispričala je Orlanda Tokić za Dubrovnikpress.hr.

NA PODRUČJU LUKE MOGUĆA I KONCERTNA DVORANA, NOVI MUZEJ...

- Kad je u pitanju Luka Dubrovnik, na tom su području planirani brojni društveni sadržaji. Osim putničkog terminala moguć je i kongresni centar. On se neće dogoditi na toj lokaciji, ali imamo i dovoljno prostora za planiranje. Može se razmišljati o koncertnoj dvorani, javnim sadržajima, poput muzeja drukčijeg, modernijeg karaktera jer naglasak je na modernosti, da dio turista koji će stizati kruzerima zadržimo u toj zoni, ali i privučemo dio gostiju u stacionaru. Kad riješim odvijanje prometa tunelom u Gružu se pred nama otvaraju velike mogućnosti definiranja tog prostora kao nove urbane, rasterećenije zone. Dužina tog obalnog dijela od Radeljevića do Solske baze usporediva je na neki način s dužinom Straduna od vrata od Pila do Katedrale. - kazala je Tokić.
gruzprojekt2502 4Pretvaranje gruške rive u šetnicu, što ona po svojim karakteristikama i jest, a što će u konačnici odvijanjem prometa u tom dijelu Grada pod zemljom, to područje pretvoriti u pješačku zonu, zahtjeva i nova rješenja kojima će se utjecati na promet u mirovanju. Zamjenica gradonačelnika ističe kako se već rade planovi za izgradnju novih garaža.

BIT ĆE POTREBNO VIŠE MANDATA ZA ZAVRŠETAK PROJEKTA, NA NAMA JE DA UTREMO PUT, A NIJE BITNO TKO ĆE GA ZAVRŠITI

- Građanima svakako moramo osigurati parkirna mjesta. Već imamo lokaciju nove garaže. Ona će se graditi iza zgrade DTS-a. Riječ je o garaži na više etaža u kojoj će građani moći parkirati i nastaviti dalje pješačkom zonom prema placi. Dio parkinga bit će riješen i na području Lučke uprave i predviđen je u njihovim planovima. Planovi Lučke uprave Dubrovnik slični su planovima Grada. Radi se i na promišljanju putničkog terminala koji neće biti poput onog projekta kojega je javnost imala prilike vidjeti. Puno je planova i detalja koje treba inkorporirati u ovaj projekt prije nego s njime izađem pred Europsku komisiju. Već za tri tjedan ćemo imati prvu prezentaciju projektnog zadatka pred EK zajedno s Jaspersom i predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a sve s ciljem da u konačnici za njegovu realizaciju povučemo sredstva iz EU fondova. - rekla je Tokić.
gruzprojekt2502 1Progovorila je i o rokovima u kojima bi se ovaj projekt mogao realizirati.

- Koliko vremena je potrebno za realizaciju ovog projekta? Svi misle kako je ovo samo lijepa priča čija je realizacija iznimno zahtjevna, ali ona to i jest. Ako do 2021. pripremimo dokumentaciju i ako nam potom budu odobrena europska sredstva tek tada slijedi razdoblje realizacije, konkretnih radova. Nije ovo projekt koji se realizira u jednom mandatu. Za ovo će trebati više mandata. Na nama je da utremo put. Nije bitno tko će ga završiti već je bitno da kad njegova realizacija počne on ima kontinuitet. - rekla je zamjenica gradonačelnika.

- Kod ovog projekta nema faza u kojima će se radovi izvoditi. Krećemo s izradom studija pa slijedi izrada projekte dokumentacije, ishodovanja brojnih dozvola jer bez svega toga nema sredstava iz EU fondova, a sami ovaj projekt ne možemo financirati. Naravno da postoji mogućnost da nam se sredstva ne odobre, ali to bi onda bilo posljedica naših grešaka, a mi ih nećemo dozvoliti jer smo vrlo ozbiljno pristupili ovom projektu i krajnje smo ozbiljni u namjeri da stvorimo jednu novu sliku Gruža. Ovo je urbana aglomeracija vrlo slična onoj vodovodnoj aglomeraciji za koji smo dobili sredstva. Ista je to priča, isti proceduralni postupci. Ovo je projekt vrijedan preko milijardu kuna, a mi smo u njega ozbiljno krenuli. - zaključila je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Orlanda Tokić.