Ponedjeljak, 11 Veljača 2019 10:21

Dok prijeti urušavanje, inspektorice na bolovanju, a evo i tko su investitori u Gružu

Piše:
Dok prijeti urušavanje, inspektorice na bolovanju, a evo i tko su investitori u Gružu Foto: DPP/DM

Grad Dubrovnik zatražio je od građevinske inspekcije da izađe na teren i izvrši uvid izvodi li investitor na gradilištu u Gružu, ispod Ulice bana Josipa Jelačića, radove sukladno propisima. Osim toga iz Grada su najavili i podizanje kaznene prijave protiv investitora i izvođača radova zbog ugrožavanja imovine i ljudskih života potkopavanjem kolnika Ulice bana J.Jelačića.

Predviđeno je inače da investitor svoje buduće stambeno- poslovno zdanje, nazvano Gravosa Residences, s cestom koja prolazi Ulicom bana Josipa Jelačića poveže uskim putem poviše prometnice u Ulici doktora Ante Starčevića.

ČEKA SE DA DOĐU INSPEKTORI IZ PLOČA!

U gradskoj upravi kao i građani strahuju da se radovi koje je započeo investitor ne izvode sukladno propisima. Sami građani danima fotografijama na društvenim mrežama upozoravaju na puknuća na asfaltu prometnice u Ulici bana Josipa Jelačića, a što bi u konačnici moglo dovesti do urušavanja dijela ceste koja na pojedinim mjestima zapravo stoji na blokovima.

No, Grad Dubrovnik i njegovi građani mogli bi se itekako načekati dok građevinska inspekcija izađe na teren jer u Gradu Dubrovniku trenutno nema građevinskog inspektora pa bi na navedenom gradilištu nadzor trebali izvršiti inspektori iz Ploča. Kad će oni izađi na teren ovisi o njihovoj procjeni zahtijevaju li ovi radovi hitnost.
projektgruz1102 1Naime, u građevinskoj inspekciji u Dubrovniku dvije su inspektorice, no obje su na bolovanju. Jedna se navodno oporavlja od posljedica moždanog udara, a druga je slomila nogu. Kako u Dubrovniku već neko vrijeme nema građevinskog inspektora po potrebi u Grad dolaze inspektori iz Ploča koji na gradilišta izlaze prema listi prioriteta, doznaje neslužbeno portal Dubrovnikpress.hr.

Cesta na kojoj su uslijed radova na iskopu nastala oštećenja jer dijelom leži na naslaganom kamenju svakako bi se trebala naći na listi prioriteta inspektora iz Ploča, no to u konačnici i ne mora biti tako.
projektgruz1102 2Uostalom, pitanje je jesu li građevinski inspektori uopće u stanju utvrditi prijeti li cesti urušavanje zbog radova koji se izvode ili za takvu procjenu treba angažirati neke druge stručnjake, po mogućnosti neke koji su u stanju dati nešto stručnije mišljenje od onoga kako je sudbina ceste u Božjim rukama te da se može urušiti, ali i ne mora. Da, baš je takvo mišljenje za jednu lokalnu tjednu novinu iznio nekakav, kako ga u toj tiskovini nazivaju, stručnjak statičar.

No, pravo je pitanje hoće li se, dok možda prijeti urušavanje dijela prometnice u Ulici bana Josipa Jelačića gledati prema nebu ili će se poduzeti neke mjere kako bi se, ukoliko do urušavanja ceste dođe, barem sačuvali životi.

Naime, cesta kroz Ulicu bana Josipa Jelačića donedavno nije bila toliko prometno opterećena, no odnedavno je zbog radova koje Grad Dubrovnik izvodi u Vukovarskoj ulici, promet njome itekako intenziviran jer je ona zapravo stanovnicima s Puta Iva Vojnovića, Čokolina, Gorice svetoga Vlaha i Montovjerne jedini spoj prema Batali.
projektgruz1102 3Da je asfaltni sloj na dijelu prometnice kroz bana Jelačića dobrano popucao putem fotografija na društvenim mrežama upozorili su nedavno građani. Pitanje je jesu li uslijed radova oštećenja, odnosno pukotine nastale i u samom trupu ceste, a što bi, ako ih zaista ima moglo dovesti do nesagledivih posljedica i po imovinu građana i po živote. Ukoliko su u trupu ceste zaista nastale pukotine, svaka jača kiša ili nagli val hladnoće praćen ledom mogao bi dovesti do njenog urušavanja.

U tom smjeru izgleda razmišlja i Grad Dubrovnik koji je i uveo privremenu prometnu regulaciju. Dok predstavnici investitora pred kamerama uvjeravaju kako su sve radove na iskopu izvodili sukladno propisima, gradonačelnik Mato Franković, koji u izjave investitora očito ne vjeruje, traži da građevinska inspekcija izađe na teren.
Nakon što su zabilježena puknuća na cesti podnesena je i prijava.

OSNIVAČI TVRTKE PROJEKT GRUŽ

Inače, strojevi na tom gradilištu su u međuvremenu mirovali. Je li ih možda u međuvremenu zaustavila inspekcija ili ih je iz nekih posve drugih razloga obustavio investitor koji je na tom prostoru namjerio graditi ni manje ni više nego oko 200 stanova, nije zasad poznato.

Dubrovčani, uostalom kao i sam gradonačelnik Franković sa skepsom gledaju na ovaj projekt. Tako je i sam gradonačelnik kao primjer što je na području Dubrovnika izazvao katastrofalan GUP iz 2005. kao i njegove izmjene i dopune koje su se potom događale, upravo naveo ovaj projekt u začetku.

Investitor je tvrtka Projekt Gruž koja gradi stanove, apartmane i poslovne prostore površine 19 543 metra kvadratna. Temeljni kapital ove tvrtke čije je sjedište na Lichtensteinovom putu 3 u Dubrovniku je 20 tisuća kuna. Osnivači ovog društva su Tibor Mladinić, Mato Braćić, braća Mario i Nino Slezak iz BiH te Josip Pažin iz Zagreba.

Osnivači društva Projekt Gruž braća Mario i Nino Slezak tim više su zanimljiva, ako se uzme u obzir da su sinovi Dinka Slezaka, mostarskog poduzetnika, koji se u susjednoj BiH osim kladioničarskim biznisom, bavi i građevinom. U susjednoj državi Dinko Slezak navodno je iznimno blizak s predsjednikom HDZ-a BiH i bivšim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.
projektgruz1102 5Dinko Slezak je, podsjećanja radi, bio vlasnik kladionica Derby Bet Shop i Intersport koje su poreznoj upravi FBiH po osnovu neplaćenog poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada 2018. dugovale 40 milijuna KM.

Objekti Dinka Slezaka Dike u BiH bili su i meta bombaških napada. Tako je 2003. na njegovu kladionicu Bingo u Mostaru počinitelj, koji je kasnije uhićen, ispalio ručni raketni projektil. Te iste godine mediji u BiH pisali su kako je, pod tada nerazjašnjenim okolnostima, ubijen brat njegove supruge.

Inače, zemljište na kojem se gradi u Ulici doktora Ante Starčevića u vlasništvu je tvrtke Oštrice koja se bavi nekretninama. Osnivač tvrtke s temeljnim kapitalom od 22 200 kuna je Oleg Uskoković dok su osobe ovlaštene za zastupanje Petar Luburić i Mato Braćić.

Odvjetnik Oleg Uskoković inače je svojevremeno bio član NO bjelovarske tvrtke Stil preko koje je Miljenko Manjkas u Dubrovniku otvorio Radio Ragusu, a član je nadzornog odbora Glasa Slavonije.

Petar Luburić dubrovačkoj je javnosti dobro poznat još od afere Dubrovačka banka. I Luburić i Uskoković osnivači su tvrtke Dubrovački zalasci sunca, investitora plaže u Uvali Lapad.

Svakako je zanimljiva njihova prisutnost u medijskom i nagla ekspanzija u nekretninskom biznisu na području Dubrovnika.

Najnovije u 13:49:

Nema veze što je potkopan put; iz građevinske inspekcije kažu kako je sve u skladu s dozvolom