Ponedjeljak, 04 Veljača 2019 15:11

Nakon sezone Vodovod počinje s radovima na pročistaču otpadnih voda u Petki

Piše:
Nakon sezone Vodovod počinje s radovima na pročistaču otpadnih voda u Petki Foto: DPP

Za boravka u Dubrovniku premijer Andrej Plenković više je puta istaknuo kako je među brojnim odlukama koje je na sjednici u Kneževu dvoru usvojila Vlada, najvažnija ona o proglašenju projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik strateškim investicijskim projektom. „Taj projekt vrijedan 822,6 milijuna kuna realizirat će dubrovački Vodovod. Najznačajniji dio sredstava koje će Vodovodu pripasti iz tog strateškog projekta bit će utrošena u izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad, projekt za čiju realizaciju Vodovod spremno čeka zeleno svjetlo iz Bruxellesa”, kazao je za portal Dubrovnikpress.hr direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić

- Već duže vrijeme smo najavljivali izgradnju pročistača otpadnih voda u Petki. Riječ je o iznimno zahtjevnom projektu koji će obuhvatiti rekonstrukciju podmorskog ispusta, izgradnju postrojenja za obradu mulja, te nabavu opreme za održavanje izgrađenih objekata. Vodovod je napravio svoj dio posla oko pripreme tog projekta. Dakle, riješili smo imovinsko - pravne odnose, ishodovali brojne lokacijske i građevinske dozvole te od Ministarstva zaštite okoliša dobili pozitivno mišljenje na Studiju o utjecaju ovog projekta na okoliš. Projekt je kandidiran na europske fondove i čim iz Bruxellesa dobijemo zeleno svjetlo, idemo u njegovu realizaciju.- kazao je Matušić, iznijevši konkretne rokove kada bi izgradnja pročistača u Petki mogla započeti.

- U roku do tri do šest mjeseci bi trebali iz Bruxellesa dobiti obavijest da su nam za realizaciju ovog projekta odobrena sredstva. Kad dobijemo odobrenje raspisat ćemo natječaj za izgradnju pročistača i ako sve bude išlo po planu za očekivati da već nakon turističke sezone, dakle u listopadu pristupimo izvođenju radova. - kazao je Matušić.

Inače, izgradnjom pročistača u Petki priključenost stanovništa na sustav odvodnje povećat će se sa 87 na 92 posto jer cilj projekta, čiji je rok izgradnje četiri godine je omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na području aglomeracije Dubrovnik.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020