lausnekretninebanner

Srijeda, 12 Prosinac 2018 12:34

Raguž: Presuda za Šipad mogla je biti i 19 milijuna kuna, strepili smo i mi u Luci Dubrovnik

Srećom, Luka Dubrovnik je uspjela izbjeći plaćanje odštete Šipadu, rekao je predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž po pitanju plaćanja naknade tvrtke Šipad Export Import, nasljednici predratne sarajevske tvrtke Šipad.

Naime, Grad Dubrovnik mora platiti odštetu od 3,3 milijuna kuna zato jer je iskoristio  3.041.722 metara kubnih drvne građe za sanaciju oštećenja koja su izazvana granatiranjem.

Ukratko, Šipad Export Import tužio je još 1995. godine Grad Dubrovnik, Republiku Hrvatsku, ali i Luku Dubrovnik što je recimo manje poznato. Općinski sud u Dubrovniku donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj Grad Dubrovnik mora platiti 3,3 milijuna kuna, dok je Luka Dubrovnik prošla lišo.

- Hvala Bogu, dobro je ispalo. I nas je mogla zapasti kazna temeljem te tužbe. Strepili smo, bio bi to udarac za Luku Dubrovnik, ali srećom Luka Dubrovnik na kraju ipak neće trebati ništa platiti. - rekao je Raguž.

- Tu je bio iznos od 3,3 milijuna kuna kao glavnica, ali se godinama popelo to na 19 milijuna kuna. Kamate su bile 16 milijuna kuna. Nitko nije znao kakvo će biti rješenje suda, dakle kakvu će kaznu tko dobiti. Presuda je ispala odlična po Luku. Ne samo odlična, nego i jedina logična budući da smatram niti da Grad Dubrovnik tu ne treba ništa plaćati. - dodao je predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž.

O ovoj temi govorio je i gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća.- Za vrijeme rata izdano je riješenje po kojem se dio te građe trebao iskoristiti za zaštitu spomeničke građe. Grad Dubrovnik izgubio je prvostupanjski postupak, ali Grad Dubrovnik tada nije bio osnivač Zavoda za obnovu Dubrovnik već je to bila Republika Hrvatska. Uložili smo žalbu, sad idemo u daljnji postupak. Presuda je uznemirujuća, ta građa bi svakako izgorila u Luci Dubriovnik. - rekao je Franković u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća.

V.Salvia

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250