lausnekretninebanner

Utorak, 11 Prosinac 2018 21:21

Predstavljena knjiga „Hrvatski fotografi“ Luke Mjede

Piše:

U organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik, knjiga fotografa i predsjednika Hrvatskog fotografskog centra Luke Mjede pod nazivom „Hrvatski fotografi / Croatian photographers“ predstavljena u Galeriji Dulčić Masle Pulitike. Radi se se o dvojezičnom izdanju koje tekstualno, biografski i portretno predstavlja rad 52 hrvatska fotografa.

Svaki je fotograf predstavljen na 4 stranice svojom biografijom na hrvatskom i engleskom jeziku, portretom koji je snimio Luka Mjeda, te s 2 stranice za prezentaciju svojih  najboljih radova. Knjiga Luke Mjede „Hrvatski fotografi“ prva je knjiga takve vrste o kolegama i profesionalnim fotografima koji su spojili zanat i umjetnost.

Autor Mjede kazao je kako ga pitaju na koji način je odabrao autore, dodajući da je svaki izbor subjektivan. 
- Ovo je moj izbor, ali ne baš od oka, imao sam važne činjenice koje su se morale zadovoljiti. Svi su to fotografi koji su počeli s filmom, prebrodili digitalnu revoluciju, preživjeli Internet i svi još funkcioniraju. To je bio osnovni status koji su morali imati. Trebali su dugo biti u struci, barem od 1980-ih. Donedavno smo svi govorili da smo fotografi, ali smo ponosni i ako nam fotografija završi u muzeju ili galeriji. Dakle, volimo i kad se kaže umjetnička fotografija, ali ovo je stalno bio poziv. Želio sam zasutpiti i različitije autore, dosta njih je starije, bili su neki autori koje sam molio da budu u knjizi, ali nisu htjeli. Možda su smatrali da neće biti ovako obimno i kvalitetno, neki su možda u depresiji jer nema posla. - objasnio je Mjede.

Vršitelj dužnosti ravnatelja UGD Marin Ivanović rekao je kako se tu radi o ozbiljnoj selekciji.
- Ona dolazi od fotografa prema fotografima tako da možemo reći da je struka dala svoj konačan sud. Knjiga predstavlja hrvatsku fotografiju u širim okvirima. Onaj tko ovu knjigu uzme u ruku, ili želi znati više o hrvatskoj fotografiji, upravo će je preko ove knjige upoznavati jer je ona dvojezična. Facebook i Instagram favoriziraju fotografiju, zato je sveprisutna, od kojekakvih banalnosti naš kritički stav polako tupi. Knjige poput ove pomažu da možemo doći do onoga što bismo mogli nazvati kvalitetnim. - rekao je Ivanović.

Autorica predgovora povjesničarka umjetnosti Iva Körbler istaknula je kako "Luku dugo poznaje i da je jedan od drugačijih fotografa". Istaknula je kako on "nikad u svom profesionalnom djelovanju niti u kuloarima nije bio sklon ljubomori prema drugim kolegama što je dosta rijetko".
- Inzistirali smo na dosadnom biografsko-dokumentarističkom kontekstu jer vrlo često se događa da znate za neko fotografsko ime, a nemate pojma ni koje je godište i koji mu je stupanj naobrazbe, ima li međunarodne nagrade... U našoj memoriji su brojne fotografije iz 1980.-ih i 1990.-ih, ali ne i imena fotografa. To smo htjeli ispraviti. U situaciji smo da su neki naši fotografi celebrityji, poznati i važni kao glumci, dirigenti, slikari ili arhitekti. Ali, nećete ih vidjeti po kronikama tjednih magazina. Ako pitate fotografe jesu li umjetnici, njih 90 posto će reći da su zanatlije, možda je to i zato. Mislim da je ova knjiga dokaz da je fotografija ozbiljna umjetnost, ozbiljan zanat gdje nema mjesta blefu i sreći. - navela je Körbler.

Luka Mjeda je rođen u Zagrebu 1952. godine. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a fotografijom se počinje baviti 1975. godine nakon upoznavanja s američkim fotografima Mary Ellen Mark, Michaelom O´Neilom i Jerryjem Uelsmannom koji kod njega pobuđuju interes za fotografiju. Iste godine postaje članom Fotokluba Zagreb i surađuje s majstorom fotografije Jozom Ćetkovićem, a 1980. započinje samostalnu karijeru fotografa. Prvi put samostalno izlaže 1984. u Zagrebu te tijekom 5 mjeseci studijski boravi u SAD-u, u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Los Angelesu gdje postaje članom The Greater Los Angeles Press Club - a. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Tijekom 80-ih i 90-ih godina surađuje s muzejima, te brojnim novinama i magazinima. Intenzivno radi s marketinškim agencijama na propagandnim kampanjama, a oduvijek je posvećen umjetničkoj fotografiji. Dobitnik je Nagrade Tošo Dabac za 2007. godinu.Njegove se fotografije nalaze u kolekcijama: Muzeja suvremene umjetnosti, Moderne galerije, Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu i MMSU u Rijeci, te u privatnim kolekcijama ljubitelja fotografije. Osnivač je i Predsjednik „Hrvatskog fotografskog centra“ u Zagrebu od 2006. godine koji promovira hrvatske fotografe i prodaje njihova umjetnička djela.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250