lausnekretninebanner

Srijeda, 05 Prosinac 2018 13:51

I Dubrovčani će imati prilike vidjeti njujoršku izložbu o stradanju Grada

Piše:

Multimedijalna izložba koja će prikazati ratna stradanja Dubrovnika otvorit će se u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku 17. prosinca. Izložba naziva "Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. - 2000.", autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića, predstavljena je na konferenciji za novinare, na kojoj je rečeno i da će se ista u bližoj budućnosti postaviti u Dubrovniku.

Autorica izložbe Julijana Antić Brautović rekla je kako se izložba otvara pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Vlade RH, kao i stalne misije RH pri UN-u. Glavni sponzor izložbe je Društvo prijatelja dubrovačke starine. Pak, sami povod izložbe, istaknula je Antić Brautović, "jest  40. obljetnica uvrštenja Dubrovnika na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i 20. obljetnice skidanja Grada s liste ugrožene svjetske baštine.

- Izložba je važna i zbog dva presedana. A to je da je UNESCO prvi put u svojoj povijesti na ratom zahvaćeno područje poslao svoje izaslanike. Oni su sa stručnjacima iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, Konzervatorskog zavoda i DPDS-a evidentirali oštećenja i definirali prioritete obnove. Već 8. prosinca 1991 UNESCO je donio izvještaj o razaranjima, a 12. prosinca Dubrovnik je stavljen na listu ugrožene svjetske baštine. Drugi presedan je taj da je napad na Dubrovnik pred međunarodnim sudom određen kao zločin nad kulturnom baštinom, a za što su osuđeni general Pavle Strugar i viceadmiral Miodrag Jokić. To je ono što pokušavamo reći javnosti uz ovu izložbu. - rekla je Antić Brautović.

Što se tiče samog postava, izložba je obrađena kronološki i tematski. Izložbeni postav je organiziran u devet tematskih cjelina, koje su prikazane na devet otoka, koji predstavljaju dubrovačke blokove kuća. Svaki otok ima šest izložbenih ploha, na kojima su obrađene teme. Izložbu čini i interaktivni stol, na kojemu posjetitelji mogu sami pretraživati teme.
- Kad govorimo o napadu, nije obrađen samo napad na povijesnu jezgru, govori se i o napadu na kompletno dubrovačko područje. Stradanje same gradske jezgre je obrađeno pod tri podteme. Dakle, to su napad 6. prosinca, napadi u listopadu i studenome 1991. te napadi u svibnju i lipnju 1992. Govori se tu spaljenim zgradama, ulicama, sakralnim spomenicima, stepeništima, razrušenim krovovima... Ove su sve teme preuzete iz akcijskog plana kojeg su napravili UNESCO, ZOD i Konzervatori. Iz tog plana je i izvučen naslov izložbe, naime uvodni tekst u akcijskom planu se zove "Dubrovnik, A Scarred City." - podvukla je Julijana Antić Brautović.

Gradonačelnik Mato Franković dodao je "kako se tu ne radi o izložbi privremenog karaktera, dodajući kako će imati svoj trajni postav, odnosno kako će posjetiti dubrovačke gradove prijatelje te na koncu se postaviti, dakle, u Dubrovniku. Pojasnio je kako se tu još razmatraju dvije lokacije. Na pitanje na koji način je u realizaciji izložbe sudjelovao Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Franković je odgovorio da je njegova uloga bila savjetodavna.

Inače, uz autore izložbe i gradonačelnika Frankovića, na otvaranju u New Yorku sudjelovat će i pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, pročelnica UO za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te izaslanici Vlade RH i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na današnjoj konferenciji za novinare bili su nazočni i autori Goran Cvjetinović i Mato Brautović te pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020