lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 20:55

Izložba "Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje" otvorena u Rupama

Izložba "Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje" otvorena je večeras u žitnici Rupe. Autor izložbe je Domagoj Perkić, a likovni postav odradio je Studio Rašić+Vrabec.

Gradine su prapovijesni arheološki lokaliteti, stalnoga ili povremenoga naseobinskog, fortifikacijskog ili mješovitog karaktera, te su obično smještene na povišenim, strateški povoljnim i lako branjivim položajima, uz prirodne komunikacijske smjerove, po mogućnosti u blizini obradivih površina i izvora vode. Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 49 gradina. U arheološkom kontekstu kamene gomile najčešće predstavljaju prapovijesna groblja za jednog ili više pokojnika, a katkad i dijelove fortifikacijskog sustava bedemima utvrđenih naselja, ritualne prostore i granične oznake. Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 706 gomila.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać kazala je kako su izložba i pripadajući katalog nastali kao rezultat istraživanja prapovijesnih lokaliteta na zapadnom dubrovačkom području. Dodala je kako je vremenski okvir obuhvaća uglavnom razdoblje od kasnog eneolitika do kraja željeznog doba. Sva istraživanja, navela je, financirali su najvećim dijelom Dubrovački muzeji. Kazala je da je utvrđeno da su povijesni lokaliteti devastirani posebno u novije doba, zaključivši da ova izložba i senzibilizira javnost na potrebe očuvanja gradina i gomila,

Autor izložbe Domagoj Perkić kazao je da se gradine i gomile vežu uz Ilire, dodajući da je utvrđeno kako je naseljavanje na ovim lokalitetima u dubrovačkom kraju počelo znatno prije.

- Ne znamo tko su bili etnički nosioci tih kultura, možemo govoriti tek o Indoeuropljanima. Oni su donijeli te običaje, donose nam i bakar i njihove običaje možemo pratiti sve do dolaska Rimljana. Prilikom pripremanja izložbe pokušali smo da ista bude zanimljiva struci, budući da su ovi lokaliteti novi za struku. Međutim, pokušali smo i da bude vizualno dopadljiva široj publici. - naveo je Perkić.

Na otvaranju izložbe sudjelovao je i arheolog Vinicije Lupis, koji je rekao da je datiranje ovih lokaliteta bilo izuzetno potrebno. Kazao je kako je "naše područje ostalo visjeti u zraku, a ovdje možemo vidjeti sustavni obuhvat svih lokaliteta na osnovu kojeg će istraživači nastaviti dalje raditi".

Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka.

V.S.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020