lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 10:39

Župa dubrovačka bi značajno mogla povećati naknadu za novorođenčad; Vuletić se našalio: Eto, sad kad ja ne mogu praviti djecu

Pripremili smo određene mjere, možda će biti kasno za uvrstiti ih u proračun za 2019, ali možemo ih raspraviti za pravi rebalans, radi se o obiteljskim i gospodarskim mjerama, rekao je vijećnik Marko Miloslavić (KLGB Marka Miloslavića) na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Općina Župa dubrovačka. Pojasnio je o čemu se točno radi.

- Obiteljske mjere su tu kroz naknadu za novorođenčad. Do sada je bilo tisuću kuna po djetetu. Sad predlažemo da se za treće dijete dobije tri tisuće kuna, a za četvrto i svako sljedeće dijete pet tisuća kuna. To bi pratilo trendove i u državi. Druga potpora je za nabavku školskih udžbenika. Konkretno, obitelji s četvero i više djece potroše na udžbenike i po tisuću eura. Mislim da imamo dovoljno novca da se takvim obiteljima omoguće besplatni udžbenici za djecu. Također, predlažemo i da se studentima subvencionira prijevoz dva puta godišnje. Dakle, da se plati 50 posto karte, u maksimalnom iznosu od 200 kuna. - rekao je Miloslavić.

- Što se tiče gospodarskih mjera, to su potpore za poduzetnike početnike do 35 godina, koji bi od 1. siječnja krenuli u otvaranje obrta ili poduzeća. Subvencionirali bi pokretanje posla, definirali opravdane troškove i odredili koje bi to djelatnosti bile i u kojem iznosu. Recimo, može biti sedam tisuća kuna po poduzetniku početniku, a ukupan fond bi bio 70 tisuća kuna. - objasnio je Miloslavić.

Obratio mu se vijećnik HDZ-a Vlatko Vuletić.
- Slažem se Marko, no možda ću glupo zvučati, ali kad se radi o djeci treba reći da se Župa naseljava, pa nije ovo Slavnija. Mi pojačavamo natalitet. Malo se šalim, ali... - dodao je Vuletić.

Načelnik Nardelli je kazao da razumije Vuletića, ali da se slaže da bi trebala ići naknada za svako treće, četvrto dijete.

- Eto, sad kad ja ne mogu praviti djecu. - našalio se Vuletić.

Također, Nardelli je dodao da je suglasan i s ostalim Miloslavićevim prijedlozima.
- Što se tiče knjiga mi imamo taj program i po financijskom cenzusu roditelji mogu zatražiti potporu, slažem se da odluku možemo promijeniti da za četvrto dijete ne gledamo financijski cenzus. Pravilnici nisu Sveto pismo i možemo ih mijenjati. Što se tiče prijevoza studenata, takvo nešto nemamo. No, značajno stipendiramo učenike. Naime, dajemo po tisuću kuna studentima koji studiraju van Dubrovnika, 600 kuna onima koji studiraju u Dubrovniku te 400 kuna učenicima. Mi izdvajamo godišnje 560 tisuća kuna. Možemo ubaciti tu nešto i za prijevoz, ali sukladno mogućnostima i raspoloživom novcu. - istaknuo je Nardelli.

- Već smo pomagali poduzetnike, i kroz Općinu i Turističku zajednicu. Ali držim da moramo točno definirati što financiramo. Znači, jesu li to deficitarne djelatnosti ili nešto drugo, to moramo jasno definirati kroz pravilnik, da ne financiramo neki kafić ili restoran čega imamo dovoljno. Apsolutno da, ali da se strogo definiraju pravilnici. - objasnio je Nardelli, predloživši da sad ovaj prijedlog ide na Odbor za društvene djelatnosti na daljnju raspravu.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020