lausnekretninebanner

Nedjelja, 18 Studeni 2018 12:40

Pomorac Nikola Tolja: Nevin sam, djetetu je jasno da je krivnja na kompaniji, španjolski sud nas je optužio da nam država ne bi trebala isplatiti odštetu

Piše:

Nevin sam, podnijet ćemo žalbu na presudu španjolskog suda, rekao je na konferenciji za novinare dubrovački pomorac Nikola Tolja koji se vratio u Dubrovnik nakon što je 16 mjeseci proveo u španjolskom zatvoru. Tolja je zajedno s posadom tegljača MV Eisevogel u srpnju 2017. uhićen pod optužbom krijumčarenja cigareta u vrijednosti 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskom. Španjolski sud osudio je Tolju na dvije godine zatvora, no on je pušten na slobodu zbog vremena koje je već proveo iza rešetaka.

Na konferenciji za novinare objašnjeno je da je posada tegljača MV Eisvogel koju čine uz prvog časnika palube Tolju i hrvatski pomorac Ernest Pekar te još tri Talijana i jedan Rumunj preuzela u tegalj brod MV Falkvaag, koji je bio bez posade, ali nakrcan sa šest kontejnera krijumčarenih cigareta, s destinacijom tegljenja u Huelvu. Rečeno je da je jasno kako Toljin brod s cigaretama nije imao veze. Inače, vlasnik tegljača MV Eisvogel je talijanska tvrtka Lucatelly Towing and Salvage iz Trsta.
asindikatpomoraca- Španjolski sud ovdje očito štiti državu kako se ne bi odšteta trebala isplatiti onima koji su bili u pritvoru. Kad smo tek uhićeni u Cadizu mislili smo da ćemo brzo ići doma, tu je djetetu jasno da je krivnja na vlasniku broda. Odvjetnik je govorio da ćemo brzo brzo biti pušteni, da će sve biti u redu, ali to nije bio slučaj. Odvjetnik je lagao. Ubrzo sam uzeo svog odvjetnika te sam se u obrani odvojio od kompanije. Na samom početku, mi smo mislili daće sud donijeti oslobađajuću presudu. Onda su nam stavili lisice i strpali nas u marice, to je bio najgori momenat. Sve nam je oduzeto. - kazao je Tolja, koji je inače na konferenciji za novinare bio vidno emotivan.

- Ovo je bio specifičan slučaj, Od početka dokumentacija na brodu nije bila jedan kroz jedan kroz jedan, a ja sam od svih članova posade tu bio najkraće vrijeme, tek mjesec i pol dana. Sve to je bilo zbrda zdola. Nakon što smo završili u pritvoru, pokušavao sam saznati svoja prava, postoje u zatvoru socijalne radnice, zatvorska odvjetnica. Tu stvari nisu funkcionirale jer nisu znale engleski. Zahvaljujući mojoj sestri upoznali smo Hrvaticu koja se udala u Cadizu gospođu Asiu Giergiju koja mi je puno pomogla i sad pomaže. - rekao je Tolja.
anikolatoljaŠto se tiče žalbe koju će podnijeti, Tolja kaže:

- Ne zanima me velika naknada, ali bih se volio osobama koje su mi pomogle zahvaliti. Dakako, imam potrebu i da pravda bude zadovoljena jer nisam kriv. - objasnio je Tolja.

Rekao je još kako je Hrvatska država najviše učinila po pitanju njegovog slučaja, naglasivši da su zakazale institucije u Španjolskoj i Italiji, odakle dolazi njegova brodska kompanija. Naveo je kako i dalje razmišlja hoće li nastaviti navegavati.

ITF koordinator i predsjednik Sindikata pomoraca hrvatske Dubrovnik Romano Perić, koji je na sudu svjedočio kao svjedok obrane, kazao je kako se ovdje radi o kriminalizaciji pomoraca, što je navodi "među hrvatskim pomorcima čest slučaj". Naveo je također da se ovdje radi o specifičnom slučaju, dodajući da se ovakva presuda i očekivala. Istaknuo je kako sad slijedi drugi dio pravne bitke, objasnivši "kako će se razmisliti i o tužbi protiv španjolske države". Dodao je "kako smo talijansku kompaniju istraživali u cijelom postupku te je vlasnik navodno teško bolestan, a kompanija pred bankrotom", rekavši da članovi posade razmišljaju tužiti i kompaniju.

Na konferenciji za novinare govorila je i Toljina sestra Ana Bradaš, kazavši kako je Romano Perić puno pomogao.

Inače, svi članovi posade dobili su jednake presude.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020