Petak, 09 Studeni 2018 07:20

Feeder ribolov (3): Sistemi, mamci i primama

Piše:

Pribor za ribolov hranilicom može se kompletirati na više načina, između ostalog i ovisno o tome koja se vrsta hranilice postavlja na njega. Na moru se završnjak, sistem najčešće kompletira na način prikazan crtežom.

Kao što se vidi na njemu, radi se o dobro poznatom završnjaku s kliznim, prohodnim, utegom na osnovnoj struju na koju se nastavlja privez s jednom udicom na kraju.
IMG207feedersiDužina priveza može biti od 20-tak, za lov manje opreznih riba, do čak 150 cm. Kao uteg u ovom slučaju služi hranilica. Ona može biti prohodna ili postavljena na vrtilicu, odnosno poseban klizač kroz koji prolazi osnovna struna. Pomoću gumenih stopera ograničava se hod hranilice na 10 do 20 cm, ali i sprečava njeno nasjedanje na spoj osnovne strune i priveza, koji se može izvesti pomoću vrtilice ili omči.

Pri odbacivanju ovakvog sistema, osobito kad je hranilica na klizaču, može doći do njegovoj mršenja, osobito kad je završnjak dugačak 100 do 150 cm, kakav se koristi za lov komarče. Da bi se to spriječilo, kao klizač, odnosno nosač hranilice treba koristiti „anti- tangl“ cjevčicu.

U lovu „feeder“ tehnikom mogu se koristiti brojni mamci. Dagnja, mušula je najbolji izbor za svaštarski lov, ali se relativno loše drži na udici pa je treba obmotati elastičnom niti.

Na isti način treba postupiti i s filetima srdele, inćuna, gavuna i girovki, također odličnih mamaca koji se slabije drže na udici.

Svi su crvi izvrsni mamci. „Bigattine“, crv muhe je odlično rješenje za lov „runningrig“ („maggot“) hranilicom. Veliki, izrezan na komadiće je dovoljno žilav da odoli zubima sitnih dok do njega ne dođu krupne ribe koje su u stanju pregristi ga ili progutati u komadu. Isto vrijedi i za olignja, lignjuna i muzgavca. Njih je najbolje osloboditi tanke pokožice s obje strane plašta i rezati na trake.

Rezanog na trake ili komade treba nadijevati i najtvrđi mamac - volak. Njega, ali i kozicu najbolje je koristiti na terenima na kojima se očekuju arbuni, fratri, komarče, kantori i ostale cjenjenije ribu koja ih mogu progutati u komadu.
IMG8103feederOsim spomenutih, tradicionalnih mamaca, u „feeder“ se ribolovu sve češće koriste „pelete“, briketirana usitnjena hrana za tov riba, ali i ona za hranjenje kućnih ljubimaca. Iznimno su učinkovite, osobito ako se od njih pravi i primama, ali se dosta loše drže na udici. Zato ih je najbolje mamčiti pomoću specijalnog silikonskog prstena. „Peleta“ se obuhvati prstenom koji se potom zakači za udicu.

Jedan od važnijih elemenata bilo kojeg načina ribolova, posebno „feeder“, jest primamljivanje. Za lov u moru primama mora biti što duže kompaktna jer se lovi u velikoj masi mora s često jakim morskim strujama te uz nazočnost brojnih ribica i rakova. Kao primama može se koristiti štošta, ali je osnovni sastojak kruh, pšenično i riblje brašna, a dodatci jako mirisni sirevi, komadi kozica, dagnji, ribica…

U lovu sitnih ribe koristi se dobro usitnjena i relativno rastresita hrana jer je potrebno da se ona lako oblikuje i rahlo raspada… Pravilno pripremljena prihrana djeluje kao da je polu suha. Kad padne na dno upit će vodu, nabubriti i postati rastresita. Da bi učinak kvašenja i bubrenja bio što bolji, treba koristiti hranilice u kojima je primama što više izložena vodi, dakle ona kavezne („cage“).

Za lov „method“ hranilicom primama mora biti s relativno krupnim sastojcima i ljepljiva, kako bi dugo ostala na hranilici te kako je sitne riba ne bi mogle lako skinuti, dok ne stigne koja krupnija.

Živi mesni crvi, osim kao mamac za lov ukjata i manjih brancina, odlična su primama, osobito kad se lovi istim takvim, ali i ostalim sitnim crvima. Ne koriste se sami nego pomiješani s ostalim vrstama brašnaste suhe ili polusuhe primame. Postavljaju se u „runningrig“ („maggot“) hranilicu iz koje polako izlaze.
feederhranilice

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019