lausnekretninebanner

Utorak, 11 Rujan 2018 13:26

Voda onečišćena amonijakom zbog klaonica u Općini Ravno? Matušić ljut na "stručnjake koji su širili paniku"

Piše:

Odgovorno tvrdim da sve ovo vrijeme u kojem smo imali događanja da voda nije bila za piće vodooprskrbni sustav je uspješno obranjen, odnosno u istome nije bila prisutnost nijedne bakterije, rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić na konferenciji za novinare održanoj povodom nedavnog onečišćenja vode amonijakom.

Naime, na konferenciji za novinare rečeno je kako amonijak ne djeluje štetno na zdravlje te kako onečišćenje nema veze s Grabovicom. Pak, sumnja se da je do onečišćenje došlo iz Općine Ravno, vjerojatno zbog tamošnjih klaonica, odnosno zabilježeno onečišćenje bilo je životinjskog podrijetla. Stoga, jutros je u prostorijama Vodovoda održan i sastanak s načelnikom Općine Ravno Andrijom Šimunovićem, a na kojem je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Vodovod i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavili su izvrstan posao i uspjeli smo sva četiri dana 24 sata vršeći monitoring izaći na kraj s problemom. Žalosti me činjenica da su pojedinci pišući po portalima davali izjave rekla-kazala, neprovjerene informacije, čineći s tim štetu i stvarajući elemente panike. To je nedopustivo. Pojedinci smatraju da su "stručnjac"i za promijeniti žarulju ili da su doktori ako su stavili flaster na ranu. Vodovod se nije na vrijeme očitovao jer je čekao rezultate analiza, bio bih najsretniji da ti rezultati idu brže. - rekao je Matušić, kazavši i da je on pio vodu dok ona nije bila za piće.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić kazao je kako se reagiralo već onda kad je primijećena veća razina klora.
- Klor se u vodi vezuje za bakterije ili organska onečišćenja, poput amonijaka. On se tako troši, a kako su se dodavale veće količine klora, izašli smo na lice mjesta i obrađivali uzorke vode. Odmah smo poslali obavijest da voda nije za piće, iz predostrožnosti jer nismo znali o čemu se radi dok nisu došli rezultati analize. Povećana razina amonijaka je bila samo u jednom danu, dakle 30. kolovoza. Znači, samo je amonijak bio povećan, svi drugi parametri su bili unutar dozvoljene razine, a Escherichije coli nije bilo. Velika analiza je rađena u Zagrebu, još čekamo nalaze koji će pokazati ima li u vodi virusa. - rekao je Lakić.

Što se tiče pisustva amonijaka u vodi, Lakić je kazao da je dopuštena razina 0,5 miligrama, dok je u Dubrovniku pronađeno "0,91 mg u sirovoj vodi s izvora, a u vodovodnoj mreži zabilježeno je prisustvo od 0,63 do 0,72 miligrama".

- Ne znamo izvor onečišćenja, ali možemo govoriti što bi mogao biti uzrok. Najvjerojatnije je riječ o vodi koja se onečistila putem fekalnih voda, odnosno vodi koja je potekla iz klaonica. Na to upućuju analize, mi to ne možemo tvrditi. To je sad međudržavna stvar i radit će se na tome da se dobije registar onečišćivača da se vidi kakvi su uvjeti bili u potencijalnim zagađivačima. Mi nikoga ne želimo optužiti, ali sve upućuje na to. - kazao je Lakić.

Također, Općina Ravno izradila je i četiri bušotine poviše sliva Omble, a koje nisu zatvorene. Na današnjem sastanku je dogovoreno da se one zatvore, kako se ne bi dogodilo da kroz njih dođe do zagađenja vode. Matušić je kazao kako se može reći da uzrok zagađenja nije u bušotinama, napomenuvši kako se one ipak trebaju zatvoriti.

Na konferenciji za novinare bilo je i riječi o vodi u cisternama, koja se osigurala za potrebe stanovništva dok voda s Omble nije bila za piće. Rečeno je kako se ona puni na drugim izvorima, npr. na izvoru Palate ili Duboke Ljute.  Uz Matušića i Lakića, na konferenciji za novinare sudjelovali su i članovi Uprave Vodovoda Zoran Ćosić te Vicko Begović, voditeljica Odjela kontrole kvalitete i sanitarnog nadzora u Vodovodu Dubrovnik Selma Čustović te Dolores Grilec i Marija Jadrušić.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250