lausnekretninebanner

Nedjelja, 09 Rujan 2018 20:15

Pravo ekskluziviteta na mišljenje u javnosti?!

Piše:
S dodjele nagrade Orlando S dodjele nagrade Orlando

Sukob u kulturnim krugovima Grada Dubrovnika. Zvuči to, onako, gordo, kao recimo „sukob na ljevici“. Što bi trebalo značiti da su se našli oni prpošniji pa se počeli sveudilj prepucavati ne bi li osim polemičarske oštrice ukazali i na opće mjesto problema, što bi trebalo imati i neku korist od cijele priče. Tako bi to trebalo biti kad se radi o nekom sukobu među onima na istoj strani ponešto drugačijih pogleda. No, uz dubrovački sukob oko dodjele nagrade Orlando nije to tako, već se tu radi samo o jednoj strani koja bi eto veći respekt za svoj sud, unatoč tome što se respekt zaslužuje, a ne zahtijeva.

Uglavnom, Ocjenjivačkom sudu nagrade Orlando za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara kojega čine predsjednica Sanja Dražić te Marija Grazio i Goran Merčep smetaju komentari intendantice Dubrovačkih ljetnih igara Dore Ruždjak Podolski. Ukratko. Ocjenjivački sud nagradu Orlando je dodijelio ruskom pijanistu Daniilu Trifonovu, dok se Ruždjak Podolski u svojim istupima u javnosti usudila reći da je Orlando mogao i u druge ruke.

Pišu Dražić, Grazio i Merčep kako „niti jedan intendant do sada nije polemizirao s odlukom o nagradi nakon njezine dodjele“ te da je takvo ponašanje „u najmanju ruku neprimjereno i predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi“. Smatraju oni i kako je „gospođa Dora Ruždjak Podolski javno degradirala i Nagradu i Ocjenjivački sud i Vijeće koje ju je prihvatilo i ustanovu koja iza te nagrade stoji“. Napisali su oni i „da je ustanova javnom izjavom trebala zaštiti njihov integritet i kredibilitet“, dodajući kako su „čekali reakciju“, napomenuvši kako je „ona je i uslijedila i potvrđuje sve navedeno, ali nije objavljena u javnosti“, što bi trebalo dati neki kredibilitet Ocjenjivačkom sudu, iako je potpuno nejasno na koju reakciju oni pritom misle.

U svakom slučaju, degradirajuće je tu, valjda, što intendantica ima pravo na svoje mišljenje te što ga javno iznosi, k tome još i presedanski pa tako dovodi u pitanje mišljenje poštovanog suda, koje je dakle naviklo biti u ulozi bogomdanog arbitra. Kad bi recimo kroz jedan državno subvencionirani festival poput Dubrovačkih ljetnih igara mogli govoriti kroz kontekst integriteta, onda taj isti integritet upravo osnažuje mišljenje Ruždjak Podolski, koja se kao šefica cijelog projekta Igara eto nije uplitala u mišljenje žirija, ali je na novinarsko pitanje jasno odgovorila što misli. Zar upravo to ne bi trebao biti „modus vivendi“ koji se lupom traži još od demokratskog svanuća cijele zemlje? Dakle, da mišljenje prvog među jednakima, ujedno nije ono obvezujuće mišljenje.

No, Dražić, Grazio i Merčep napominju i kako je njihov izbor bez primjedbi prihvaćen još dan prije dodjele Orlanda na sjednici Vijeća Nagrade Orlando, precizirajući kako je i Ruždjak Podolski član Vijeća. To bez primjedbi bi valjda trebalo značiti da bi oni radije da im je rečeno na Sjednici, a ne u javnosti. Međutim, da Ruždjak Podolski na Sjednici kazala što misli onda bi to bilo uplitanje u izbor, što bi očito manje smetalo članovima Ocjenjivačkog suda. U redu se, je li, uplitati sve dok u javnosti ugled ostaje na određenom pijedestalu.

U ovom slučaju činjenica kome je trebao u ruke Orlando je najmanje bitna. Ali, ima logike i u promišljanju Dore Ruždjak Podolski. Daniil Trifonov veća je zvijezda i od samih Igara. Daniil Trifonov, jasno, nije nazočio dodjeli Orlanda, nagradu je u njegovo ime preuzela upravo intendantica, koja je kazala kako će mu je nastojati predati. Početkom ovoga stoljeća Sportske novosti su dodjeljivale nekakvu svoju vrstu Zlatne lopte, pa bi onda po bjelosvjetskim trening centrima izaslanstvo Sportskih tražilo nogometaše kojima su dodijelili nagrade, ne bi li im ih uručilo. U nekom smislu, malo je to degradiranje samoga sebe, što je uvijek slučaj kad se zagrize preveliki zalogaj.

Trifonov je došao u Dubrovnik odraditi svoj koncert, odradio ga je, reći će oni koji su bili, fantastično, ali Daniil Trifonov nije iznjedren od strane Igara, njegova izvrsnost vuče korijene kroz neke druge produkcije i meridijane. Stoga, jasno je i zašto Ruždjak Podolski smatra da je nagrada trebala u ruke onome tko sam raste tako što u određenom kontekstu iznutra pomaže tkati tkivo Dubrovačkih ljetnih igara.

Takvo mišljenje može i treba naići na otpore, možda treba izazvati i polemiku je li nagrada treba ići apsolutno najboljem ili treba služiti kao poticaj, ali temeljem tog mišljenja ne može se Ruždjak Podolski proglasiti „onom koja proziva u javnosti“.

Bez politike ili određene vrste ulizivanja naših svagdašnjih, nemoguće je postati hostesa Igara, a kamoli intendantica. No, Ruždjak Podolski, iako dakle montirana od strane politike, djeluje dovoljno lucidna i u pozitivnom smislu svojeglava da je kod puno stvari najjednostavnije nije briga tko će što misliti. Zato, činjenica da daje mišljenje kontra unutarnjih struja Festivala svakako je dobrodošlo i uopće je nejasno u kojem smislu bi ona na temelju istoga trebala narušavala dignitet Igara, sve dok nije agitirala za nekog svog kandidata.

Stoga, zato što je rekla svoj stav, Dora Ruždjak Podolski nije degradirala niti nagradu Orlando, niti Vijeće, a niti Dubrovačke ljetne igre. Nije ona degradirala niti članove Ocjenjivačkog suda.

Drugi par rukava je što eto postoje oni koji bi najradije konzervirali svoju poziciju unutar odabranih krugova, vječno uživajući pravo sebi razumljive pravde na jedino važeće mišljenje. Ima to u Dubrovniku svoje korijene u onom naboju pripadanja, prije svega kolektivnoj snazi koja se, između ostaloga, očituje baš u gnijezdu Dubrovačkih ljetnih igara. Kad na isto nisu imuni cjepači karata ili raspoređivačice stolica, jasno je da neće biti niti „poštovani sud“.

Može to biti i zabavno dok je na razini eskaliranja samovažnosti na privatnim nivoima, međutim kad isti taj naboj za sebe traži pravo ekskluziviteta na mišljenje u javnosti, onda se tu ne radi samo o cijeloj armiji vojnika taštine, već i o posvemašnjem nedostatku osjećaja za mjeru.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250