lausnekretninebanner

Petak, 07 Rujan 2018 11:43

I bez prijedloga Kazališnog vijeća: Tišljarić će biti izabran za ravnatelja KMD-a?

Piše:

Devetomjesečne peripetije oko ravnateljskog mjesta u Kazalištu Marina Držića konačno bi se mogle privesti kraju. Naime, kako neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr, ravnatelj teatra ipak bi mogao postati mladi redatelj Paolo Tišljarić, koji je trenutno zapravo favorit gradske uprave, koja brže-bolje ovo pitanje želi adaktirati.

Na sjednici Odbora za izbor i imenovanja, koja je održana u srijedu, osim o prijedlogu nove ravnateljice Zavoda za obnovu Dubrovnika, govorilo se i o izboru nove čelne osobe Kazališta Marina Držića. Članovi ovog Odbora HDZ-ovi vijećnici Katarina Doršner, Blaž Pezo i Marko Potrebica, Mostov Maro Kristić te SDP-ov Jadran Barač nisu dali konačan prijedlog već će se još jedna sjednica održati u ponedjeljak, pred samu sjednicu Gradskog vijeća.

Očekuje se da se u tom razdoblju obave završni razgovori s Tišljarićem te bi se upravo njega trebalo predložiti gradskim vijećnicima. Njegova protukandidatkinja Mia Begović baš i ne uživa sklonost čelnih osoba Grada, budući da su kontroverze koje se vežu uz nju postale pravilo, a ne iznimka.

Jasno, ne treba odbaciti niti mogućnost da ne dođe do dogovora s Tišljarićem, odnosno da Odbor posluša mišljenje Kazališnog vijeća koje se na svojoj sjednici nije odlučilo za nijednog kandidata. Onda bi valjda ponovo išao ponovljeni natječaj.

Na čelu Kazališnog vijeća je Marin Gozze, a njegov sastav čine Đuro Market, Asim Arslanagić, Karlo Krijes i Vesna Babarović. Njihovo obrazloženje zašto ne preporučuju nijednog kandidata odnosi se na to da "Mia Begović nema iskustva u vođenju kazališne kuće", a problem Tišljarića je taj "da mu se kroz predloženi program iščitava neupućenost u specifičnosti Kazališta Marina Držića", odnosno da je "taj program primjereniji nekoj kazališnoj kući koja je već ustrojena i ekipirana sa svim potrebnim kadrovima".

Smiješna su to obrazloženja jer zamišljenog iskustva nije imao niti aktualni ravnatelj Ante Vlahinić, niti ga je imala novinarka Lidija Crnčević koju je Kazališno vijeće predložilo na prethodnom natječaju, a koja je od kandidature odustala. Uopće, ako bi se gledalo prema parametrima koje je navelo Kazališno vijeće onda bi malo koji šef dubrovačkih ustanova u kulturi uopće dobio ravnateljsku priliku.

Stoga, ukoliko Odbor za izbor i imenovanja, a na koncu i Gradsko vijeće ne posluša mišljenje Kazališnog vijeća, odaslat će "lijepu" poruku upravo Kazališnom vijeću, čije mišljenje tako biva nebitnim. U svakoj drugoj situaciji, narativ bi bio taj da eto politika ne sluša mišljenje stručnjaka, tj. ide mimo njega, što baš ne ide ruku uz ruku s demokratičnosti. U svakoj drugoj situaciji, osim u ovoj.

U ovoj situaciji je politika ustvari glas razuma jer kad bi se slušao trust mozgova Kazališnog vijeća i njihova obrazloženja niti četiri, pet ili šest natječaja očito ne bi bilo dovoljno da se pronađe novi ravnatelj jednog, i u hrvatskim prilikama, malog teatra. Stoga, koliko god zvučalo paradoksalno, ovdje je politika ona koja osjeća potrebu da se napokon skonča ova agonija po KMD-u. Jasno, povući će to onda i pitanje svrsishodnosti Kazališnog vijeća, koje bi očito rado djelovalo kao tijelo bez obaveze i odgovornosti, ali na koncu politika je ona koja bi se i s njim trebala pozabaviti.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti u ponedjeljak koju će odluku donijeti spomenuti Odbor jer, uistinu, oko KMD-a više ništa ne bi smjelo iznenaditi.

A što se tiče samog detaljno obrazloženog Tišljarićevog programa, treba reći kako on namjerava Kazalište otvoriti turistima, županijskoj publici, ali i povećati glumački ansambl te tehničku službu. Cilj mu je, kako je napisao u svom programu, "postaviti i afirmirati klasične hrvatske i svjetske dramske naslove, književnosti, u suradnji s brojnim hrvatskim i europskim umjetnicima svih generacija, kao i poticati stvaralaštvo hrvatskih autora, ali i promoviranje vrhunaca suvremenog svjetskog teatra te čuvati autohtoni dubrovački govor". Poseban naglasak u Tišljarićevom programu je i na marketinškom aspektu te on namjerava u sklopu KMD-a otvoriti i suvenirnicu.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250