lausnekretninebanner

Utorak, 04 Rujan 2018 13:01

Gabričević (HNS): Ne može se dokazati da prošlotjedno onečišćenje vode nije povezano s Grabovicom

Piše:

Grabovica se trebala zatvoriti još jučer, ne može se dokazati da prošlotjedna onečišćenja na Ombli nemaju veze s Grabovicom, rekla je na konferenciji za novinare potpredsjednica dubrovačkog HNS-a i bivša direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

Također, Gabričević je okupljenim novinarima predala i dio studije koja, kako je rekla, u direktnu svezu dovodi Grabovicu s Omblom". Naime, u toj studiji iz 2016. godine "stoji da se traser boja otpuštena s Grabovice na izvoru Omble pojavila za pet dana". Sve to, tvrdi Gabričević, "može značiti i da je prošlotjedno onečišćenje povezano s Grabovicom".

- Iz gradske uprave mogu reći da to nije povezano, ali mogu li dokazati da nije povezano? - zapitala se Gabričević.

Rekla je i da prošlotjedno onečišćenje biološke prirode, a ne mehaničke, preciziravši "da stoga neće pomoći niti pročistač pitke vode čija je uloga pročišćavanje zamućene vode".

Nakon što je dobila uvid u studiju te 2016. godine, kazala je, "učinila je sve da se Grabovica zatvori te je i Gradsko vijeće donijelo odluku u prosincu 2016. o zatvaranju Grabovice"
- Vjerovala sam u zatvaranje Grabovice nakon te odluke, i tadašnja oporba, a današnja vlast željela je Grabovicu zatvoriti. - objasnila je.

- Pozivam gradsku upravu na čelu s gradonačelnikom Frankovićem da bez odlaganja provede zatvaranje tj. zabranu odlaganja na Grabovicu te zatim pristupi sanaciji i njenom zatvaranju uz potporu EU fondova, putem kojih bi se moglo bespovratno dobiti do 85 posto novca. Projekt kojega gradska uprava želi provesti se odnosi na sanaciju Grabovice uz potporu Fonda za zaštitu okoliša, putem kojeg bi se na račun daljnjeg korištenja ovog odlagališta moglo dobiti do 60 posto potrebnih sredstava, i to ukoliko bi Grabovica i dalje ostala aktivno odlagalište. - navela je Gabričević.

Na pitanje zašto sad govori o zatvaranju Grabovice, odnosno na pitanje što je učinila po tom pitanju kad je bila direktorica Čistoće, Gabričević je kazala kako se odluka o zatvaranju našla na Gradskom vijeću odmah nakon što su postali jasni pokazatelji navedene studije, ističući da se za njezinog mandata mjerio i sastav graničnih vrijednosti procjednih voda na Grabovici, ali i sanirale tamošnje lagune, odradilo mikrozoniranje te naposljetku donijeta je odluka o prestanku korištenja Grabovice.
- No, ovo nije politička tema. Ne želim tražiti krivce. Samo želim poručiti da je moj stav, ali i stav HNS-a da treba prestati odlagati novi otpad na Grabovicu. Već 1996. krenule su pripreme za njenu sanaciju i zatvaranje. Već od 2002. godine na Internetu nalazimo čitav niz studija i elaborata koji ukazuju na mogućnost štetnog utjecaja Grabovice na izvorište Omble. Napokon 2003. godine izdaje se građevinska dozvola za sanaciju i zatvaranje Grabovice. Svaka daljnja tumačenja o tome kako se treba upravljati procjednim vodama koje se stvaraju u neadekvatnim uvjetima i izlaze izvan okvira laguna direktno u okoliš, svako daljnje zatvaranje očiju i priča o tome da je izdana nova građevinska dozvola, da će se raditi sanacija i zatvaranje Grabovice sljedeće godine su suvišni. Zavod za javno zdravstvo zna još od 2000. godine da je Grabovica povezana s Omblom. Ali oni ne mogu ništa poduzeti po ovom pitanju, već to mogu samo Čistoća i Grad. Zatvorite Grabovicu. - poručila je potpredsjednica dubrovačkog HNS-a i direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250