lausnekretninebanner

Utorak, 04 Rujan 2018 10:22

Za Libertas turistička sezona je gotova; zadnji "bus" kao da je poodmakla jesen

Piše:

Kad bi se računalo po voznom redu Libertasa ispalo bi da je turistička sezona gotova, da su ugostitelji i hotelijeri zatvorili svoja vrata, pa se eto samo još broje pare i čeka travanj kako bi turisti ponovo počeli dolaziti.

No, sve je to daleko od istine i od onoga što Dubrovnik trenutno živi. I dalje su u večernjim satima pune ulice, istina manje nego u samom srcu sezone, ali itekako dovoljno pune da bi se moglo reći da Grad skupa sa svojim gostima diše punim plućima. Ali, sve to eto nije dovoljan argument kako bi Libertas nastavio voziti prema ljetnom voznom redu.

Dakle, još u lipnju Libertas je produžio svoje prometovanje sve do ranih jutarnjih sati. Tako se sve do 2.15 sati moglo s Pila za Mokošicu ili Babin Kuk. Od danas zadnji autobus za Mokošicu ili Babin Kuk kreće u 1.15 sati. Dakle, za sat vremena vozni red je skraćen.

Na prvu možda ne izgleda strašno, ali velika je razlika kad čovjek već u ponoća i pol priprema i planira svoj odlazak kući, a sasvim drugačije kad ima opciju ići doma s autobusom koji kreće iza 2 sata.

Život Grada ne staje u 1 sat. Upravo naprotiv, dobrano nakon tih ura rade ugostiteljski objekti, a raniji odlazak zadnjeg autobusa s Pila ne predstavlja samo komplikaciju gostima, nego i radnicima, brojnim djelatnicima kafića i restorana koji taman iza 1 sat završe sa zatvaranjem, pa se tako dodatno trebaju snalaziti za prijevoz do doma.

Osim toga, šalje se tu općenito pogrešna poruka o Dubrovniku. U redu, početak rujna i školske godine imaju jednu simboliku „prestanka“ ljeta, evo danas su na ulicama i đaci i sve to pomalo ide svome smiraju. No, čemu iz godine u godinu požurivati taj isti smiraj, a to je upravo ono što Libertas radi, bez obzira na to koja ga uprava vodila? Hotelski i privatni kapaciteti i dalje su manje-više puni, ljudi žele izlaziti i sezona se općenito produljila.

To i jest godinama bio svevišnji cilj - produljenje sezone kako bi se gosti disperzirali i u razdoblju predsezone ili posezone. Stoga, kad smo to dosegnuli i kad sad tu poziciju treba dodatno osnažiti nema potrebe skraćivati vozni red već početkom rujna. Jednostavno, autobusi bi komotno mogli prometovati do 2.15 sve do početka listopada, a zašto ne i nakon toga.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250