lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 03 Rujan 2018 21:41

Otvorena izložba „Kartografska baština iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku“

Izložba „Kartografska baština iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku“ otvorena je večeras u Kneževome dvoru. Izložbom je predstavljen dio kartografske zbirke koja se čuva u fundusu Pomorskoga muzeja u Dubrovniku, a koja sadrži preko 500 primjeraka karata, planova, globusa i atlasa, nastalih u širokom vremenskom rasponu od 16. do 20. stoljeća. Autorica izložba je voditeljica Pomorskog muzeja Ana Kaznačić Skurić.

Autorica Kaznačić Skurić kazala je kako se izložba sastoji od tri tematske cjeline. Radi se o kartografiji europskih zemalja, kartografiji Dubrovačke Republike i pomorskoj kartografiji Jadrana. Dodala je kako je prezentirano ukupno 87 kartografskih djela, istaknuvši kako su odabrane karte najboljih europskih kartografa iz 17., 18. i 19. stoljeća, prve pomorske karte Jadrana iz druge polovine 18. i prve polovine 19. stoljeća, pomorske karte nacionalnih europskih hidrografskih ureda iz 19. i 20. stoljeća, rukopisne karte Dubrovačke Republike dubrovačke provenijencije, kao i karta Dubrovačke Republike Miha Pešića iz 1746. godine posuđena iz Državnog arhiva u Dubrovniku, portulanski atlas Sredozemlja iz 1649. godine iz glasovite radionice obitelji Oliva iz Messine, tiskana izdanja starih atlasa nastalih od 16. do 20. stoljeća i terestrički globusi iz 18. i 19. stoljeća.

Naglasila je kako su stare karte iznimno kulturno dobro i "kao dio pisane kulturne baštine jednog naroda vrijedan su povijesni izvor koji svjedoči o prostoru i vremenu u kojem su kartografska djela nastala, a ujedno su i važan izvor podataka za znanstvena istraživanja".

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać rekla je kako je napravljen odabir najznačnijih djela, dodavši kako zbirka Pomorskog muzeja u Dubrovnika spada u najbogatije kartografske zbirke u Hrvatskoj. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je poručio da su ove karte bile nekadašnji GPS, naglasivši da je trenutak da na ovoj izložbi "u spomen 500 godina državnosti Dubrovačke Republike vidimo koje su to bile njezine komparativne prednosti".

Izložbu prati i reprezentativni dvojezični katalog koji, uz poglavlja o povijesnom pregledu kartografije, razvoju pomorske kartografije i kartografije u Dubrovačkoj Republici, donosi i popis kataloških jedinica, stručno obrađenih prema Međunarodnom standardu za opis kartografskog gradiva – ISBD(CM), prilagođen muzejima, kao i popis kartografa, gravera i izdavača. Na otvorenju izložbe katalog će biti dostupan u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru po promotivnoj cijeni od 210 kuna.

Likovni postav izložbe potpisuje studio Rašić + Vrabec, a izložba ostaje otvorena do 15. studenoga.

[youtube url="

.be"]

V.S.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250