lausnekretninebanner

Utorak, 28 Kolovoz 2018 13:47

Kako i je li Linđo dobro iskorištava „posljednju šansu“…

Piše:

Nema tome dugo, tek nešto više od godinu dana da je gradonačelnik Mato Franković na Gradskom vijeću, a uz tadašnje probleme u Folklornom ansamblu Linđo govorio kako se ovoj ustanovi u kulturi daje posljednja šansa.

Podsjetimo, bilo je to vrijeme kad je na sjednici Gradskog vijeća bila razriješena ravnateljica Anuška Matušić, a za vršitelja dužnosti ravnatelja imenovan Vlaho Kljunak. Zašto zadnja šansa? Zato jer je "puklo" između plesača i Matušić te tadašnjeg umjetničkog direktora Tomislava Šokca. Normalno je to u svakom poslu, ali u Linđu nije bilo prvi put. "Puklo" je bilo i između plesača i bivše ravnateljice Dubravke Sarić, koja je onomad plesače optužila i da vole popiti.

Jasno, kad se nešto ponavlja i poprima obrise obrasca tada je logično i spominjanje posljednje šanse. Pogotovo jer je FA Linđo gradska ustanova u kulturi koja je i direktno ovisna o gradskom proračunu. Danas, može se čuti da je pod novim ravnateljem Kljunkom situacija drugačija, tj. da su izglađeni međuljudski problemi koji su kočili normalno razvijanje Linđa.

No, faktor međuljudskih odnosa tek je jedan čimbenik u funkcioniranju bilo koje ustanove pa tako i gradske ustanove u kulturi. Drugi čimbenik je vrlo jasan - svrsihodnost postojanja. Linđo ima svoju svrhu, posebice u radu s mladima, no sve zahtijeva novac, a koliko ovaj ansambl ovisi o proračunskim sredstvima…

Za odgovor na ovo pitanje portal Dubrovnikpress.hr zatražio je od ravnatelja Vlaha Kljunka podatke o broju nastupa od početka godine do danas te koliko je, ne računajući nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, ukupno ulaznica prodano uz nastupe kao i koliko iznosi prihod od istih.

"Folklorni ansambl Linđo je do 20. kolovoza 2018. ostvario 72 nastupa, od toga 4 u okviru programa Dubrovačkih ljetnih igara." - odgovorio je ravnatelj FA Linđo Vlaho Kljunak.
lindjo"Kada govorimo o prihodima i ulaznicama, ne možemo promatrati samo prodane ulaznice iz razloga što Ansambl aktivno surađuje i s mnogim agencijama za koje nastupa po fiksnim cijenama neovisno o broju gostiju te se za te nastupe ne prodaju ulaznice. Na svim dosadašnjim komercijalnim nastupima u tekućoj godini Linđo je pogledalo oko 7.500 gostiju, što ne uključuje: gratis nastupe, nastupe za Grad Dubrovnik, agencijske nastupe, nastupe na eventima te nastupe na otvorenim pozornicama. Kada bi uključili i takve nastupe ukupni broj ljudi koji su gledali Linđove nastupe penje se i do preko 15.000." - napisao je Kljunak.

Također, odgovorio je i na pitanje portala Dubrovnikpress.hr koliki je ukupan dosadašnji rashod FA Linđu u 2018., ukupan prihod i koji iznos od toga je prihod od proračunskih sredstava, tj. Grada Dubrovnika.

"Dosadašnji ukupni rashodi iznose oko 2.350.000 kuna od čega je na plaće za 17 zaposlenika izdvojeno oko 1.200.000 kuna. Dosadašnji prihodi Ansambla od Grada iznose malo manje od 2.000.000 kuna, dok ukupni vlastiti prihodi iznose oko 610.000 kuna. Osim navedenih prihoda, FA Linđo također sudjeluje u EU projektu "Lazareti kreativna četvrt Dubrovnika" iz kojega je do sada uprihodovao 240.000 kuna." - piše u odgovoru ravnatelja Kljunka.

Iz svega se očekivano iščitava ovisnost FA Linđo o gradskom proračunu i činjenica da Linđo samostalno ne može zaraditi za plaće. Jasno, ne može se svuda očekivati isključivo zarada i ne može se na svemu zaraditi, ali se treba raditi na tome da se razlika između proračunskih sredstava i onih ostvarenih znatno smanji, kako uostalom treba biti i u ostalim ustanovama u kulturi.

Ravnatelj Kljunak nedovoljno je dugo na čelu Linđa i nije bilo za očekivati da po tom pitanju donose velike promijene, godine i godine su tu funkcioniranja po istom modelu, očekivanja da se sve što manjka pokrije iz gradskog proračuna, a da bi se preko noći moglo djelovati drugačije. Stoga, Kljunku zapravo treba odati priznanje što je sredio spomenute međuljudske probleme, što ne znači da mu u daljnjem radu ne bi trebao biti izazov povećati prihode.

U svakom slučaju, Kljunak je u svom odgovoru još istaknuo:
"Osim navedenih financijskih pokazatelja voljeli bi istaknuti povećanje broja djece u našim pripremnim sastavima i Linđovom blagu, suradnju s drugim folklornim ansamblima, izdavanje priručnika (bojanke) za rad s djecom „Linđovo blago“ i ostale aktivnosti našeg ansambla." - zaključio je ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020