Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018 10:25

Predstavljen program festivala Dubrovnik u pozno ljeto

Piše:

Program Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u Sponzi. Festival će se otvoriti sutrašnjim koncertom u Kneževome dvoru, a trajat će do 21 rujna. Održat će se ukupno 13 koncerata.

- Šestu godinu zaredom organiziramo ovaj festival. Ideja je bila ponuditi kvalitetna kulturna. glazbena događanja i u rujnu. Nakon svih ovih godina nešto smo naučili, vidimo i da nije lako održati Festival. Naš festival je niskobudžetni, a festival koji dolazi nakon Dubrovačkih ljetnih igara ima obavezu da bude kvalitetan. Mislim da smo mi vrlo kvalitetni, a što uspijevamo zahvaljujući umjetnicima s kojima surađujemo, a koji rado dolaze u naš Grad. - rekao je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.

Sam program je predstavio glazbeni direktor Festivala Christoph Campestrini. Festival će otvoriti Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem australskog dirigenta Nicholasa Miltona, svojedobno glavnog dirigenta DSO-a koji trenutno radi u Njemačkoj. Kao solist u ovoj glazbenoj večeri nastupit će Aleksey Semenenko, dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i Orlando 2016. godine. Osim Miltona i samog glazbenog direktora festivala, Christopha Campestrinija, orkestrom će tijekom festivala ravnati i singapurski dirigent Darrell Ang, južnokorejski dirigent TaeJung Lee, zagrebački dirigent Tomislav Fačini i njemački dirigent Christoph Koenig.
Suradnja s Laus Akademijom ove će godine donijeti tri koncerta. Nadalje, 30. kolovoza nastupit će najbolji mladi violinisti, 5. rujna publiku očekuje koncert posvećen 145. godišnjici rođenja Sergeja Rahmanjinova i 100 godina smrti Claudea Debussya, a kojeg će izvoditi renomirani glazbenici Goran Končar, Vasily Shcherbarkov i David Grigorian.

U nastavku festivala nastupit će nagrađivana bugarska pijanistica Plamena Mangova, ali i tri ponajbolje i najtraženije hrvatske glazbenice u inozemstvu: pijanistica Martina Filjak, čelistica Monika Leskovar i klarinetistica Marija Pavlović. Svaka od njih održat će po jedan koncert s orkestrom, ali i jedan zajednički recital u sklopu programa Stradun Classic. Nezaobilazno je i gostovanje ruskog virtuoza Dmitryja Sinkovskog, ali i dubrovačkih glazbenika Marije Grazio, Aljoše Lečića i Dubravke Šeparović Mušović. Kako bi svi pronašli nešto za sebe, bit će tu i jazz koncerta, a po prvi put imat ćemo priliku čuti zanimljiv projekt etno jazz glazbe koju će izvesti sastav Bow vs Plectrum s dubrovačkom jazz pjevačicom Majom Grgić. Pravi „okršaj“ klasične i jazz glazbe održat će se 20. rujna kada će nastupiti Gudački kvartet DSO-a i Elvis Stanić Group. Cijeli program možete pročitati OVDJE.

Na konferenciji za novinare govorio je i dirigent Nicholas Milton, koji je kazao da je oduševljen što je ponovo u Dubrovniku.

- S DSO-om sam prvi put radio prije 18 godina. Zahvalan sam što me moj prijatelj Campestrini pozvao ovdje. Vidjeli smo se u Beču prije par mjeseci, nismo pričali o Beču, nego o ljubavi prema Dubrovniku. Oboje dijelimo ljubav prema Gradu. - kazao je uz osmijeh Milton.

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić kazala je kako je "TZ cilj produžiti sezonu".

- Iz tog razloga potičemo i ovakva događanja. DSO je jedan od onih naših prvih suradnika, svakako najkvalitetnijih po tom pitanju. Ovaj festival nije jedini na kojemu zajednički radimo. Želim festivalu puno uspjeha, novih glazbenih trenutaka, lijepu međunarodnu suradnju i drago mi je da stvaramo zajedno jednu novu tradiciju. - zaključila je Romana Vlašić.

Festival će se održati u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, dubrovačkom TZ te uz podršku Ministarstva kulture RH i Hrvatske turističke zajednice.