lausnekretninebanner

Subota, 25 Kolovoz 2018 13:27

Franković: Grad će osigurati maksimalna moguća sredstva da na 70. Igre dovedemo najveće svjetske umjetnike

Piše:

Ne bih davala ocjene onoga što smo napravili. te ocjene su već debelo prisutne u duhovnom prostoru Grada, neka su različite i neka su podložne dijalogu. rekla je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski na konferenciji za novinare koja je održana uz večerašnje zatvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

- Ovdje sam došljakinja i uistinu nisam nailazila na poteškoće. Dapače, dobili smo otvoreni dijalog s Gradom Dubrovnikom i Županijom dubrovačko-neretvanskom, kao i Ministarstvom kulture. To je jako važno. Olakšavajuće je imati otvoreni dijalog i dobru komunikaciju, ali i dobiti konstruktivnu kritiku u smislu toga da se naše djelovanje učini još boljim. - kazala je Ruždjak Podolski.

- Sljedeće godine je 70 godina Igara. Nastavit ćemo se intenzivno baviti istraživanjem područja ambijentalnog teatra i njegovih mogućnosti s akcentom na razvoj publike i pokušajem dovođenja najsuvremenijih kazališnih produkcija, ali ne samo kazališnih nego i baleta te suvremenog plesa koji su uvijek bili sastavni dio Igara. - dodala je Ruždjak Podolski, istaknuvši da je bitno i apostrofirati "mitske trenutke ovoga Grada".

- Već možemo predstaviti dva događanja. To je gostovanje Državnog orkestra Donje Saske iz Hannovera pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, kao i koncert Iva Pogorelića. - najavila je Ruždjak Podolski.

Ravnateljica DLJI Ivana Medo Bogdanović rekla je kako je izvedeno 86 predstava na 30 lokacija te kako je ugošćeno oko dvije tisuće umjetnika. Naglasila je kako je bilo 19 besplatno održanih programa. Proračun je iznosio 13,8 milijuna kuna, a od čega je, naglasila je Medo Bogdanović, "44 posto ostvareno zahvaljujući vlastitim prihodima".

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pohvalila je umjetničko vodstvo Igara na čelu s Ruždjak Podolski znakovito poručivši "da smo se vratili na razinu profesionalizma koju očekujemo od najvećeg nacionalnog festivala".

Gradonačelnik Mato Franković je govorio o idućim Dubrovačkim ljetnim igrama.

- Grad može biti i otvoreniji prema svojim Ljetnim igrama. Trebamo omogućiti i neke prostore koji su sada postali nemogući za održavati predstave. Otvorit ćemo ih našoj publici. Pred nama su 70. DLJI. Kad smo otvorili 69. Igre odmah sam počeo razmišljati o tim 70., koje su velika obaveza Grada i Ministarstva kulture. Moraju biti na najvećoj mogućoj razini. Grad će osigurati maksimalna moguća sredstva kako bi doveli najveće svjetske umjetnike, kako bi imali Igre na ponos ne samo Grada Dubrovnika nego i cijele Republike Hrvatske. - objasnio je Franković.

Zamjenica župana Žaklina Marević rekla je DLJI šalju poruku i kako usmjeravati mlade generacije, zaključivši da će DNŽ i dalje kao i do sada sudjelovati u njihovom radu.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020